Artistit

ADI & ROBIN  —  Aivovuoto  —  Bee  —  Detalji  —  DJ Ibusal  —  Dj Kridlokk  —  Eevil Stöö  —  Eevil Stöö & Stepa  —  Elias Gould  —  Elsa Brotherus  —  Ex Tuuttiz  —  F  —  Figaro  —  Gasellit  —  good boys  —  Gracias  —  Hassan Maikal  —  Jesse Markin  —  Karri Koira  —  Mary Ann Hawkins  —  MC KOO  —  Mikko Joensuu  —  New Ro  —  Nicole Willis  —  Onni Boi  —  Päkä  —  Pekka Nisu  —  PESSO  —  Pyhimys  —  Raappana  —  Rebekka Holi  —  Saimaa  —  Scandinavian Music Group  —  Seksikäs-Suklaa  —  Senya  —  Sexmane  —  SOFA  —  Stepa  —  The Holy  —  Ville Ahonen  —  Windows95Man  —  Yeboyah  —  Yona  —  Yrjänä

ADI & ROBIN

adi & robin adi ja robin ovat maineikkaan senen veljeskatraan tuoreimmat tulokkaat suomen musiikkikentällä. kumpikin siilinjärveläisveljeksistä tekee musiikkia itsenäisesti, mutta keikoilla heidät nähdään yhdessä. tänä vuonna 17 vuotta täyttävä adi (adilio sene) julkaisi debyyttisinglensä ’asioit’ kesällä 2022. sitä seuranneet ’unelmii’ (ft. isaac sene) ja ’40k pt. 2’ (ft. sexmane) ovat debyytin tavoin keränneet jo yli miljoona streamia spotifyssa. omista elämänkokemuksistaan ammentava artisti työstää parhaillaan loppuvuodesta 2024 ilmestyvää debyyttialbumiaan. 19-vuotiaan robinin ensisingle ’sanottavaa’ ilmestyi loppukeväästä 2023. energistä ja voimaannuttavaa musiikkia tekevä artisti valmistelee niin ikään tänä vuonna ilmestyvää pitkäsoittoaan. albumin tuorein singlejulkaisu on helmikuussa 2024 ilmestynyt 'maanantaist sunnuntaihi'. adi ja robin tunnetaan myös veljiensä sexmanen ja isaac senen kanssa tehdystä yhteisbiisistä ihmeperhe ja heidät on nähty vierailemassa näiden keikoilla mm. ruisrockin, provinssin ja blockfestin lavoilla. adi: -spotify -instagram robin: -spotify -instagram

Aivovuoto

aivovuoto aivovuoto on vuonna 2012 perustettu, itä-helsingistä lähtöisin oleva rap-yhtye, joka on julkaissut kuusi erinomaisen vastaanoton saanutta levyä; aivovuoto, vihaa karkkia -ep, khidin kanssa tehty split se tuli televisiosta / sushi drive-by, dötöx, utopia sessiot -ep sekä tuoreimpana keväällä 2020 ilmestynyt liikkeellä. viimeisimpänä yhtye on julkaissut ayo party ja parvi -singlet, jotka julkistettiin helmi- ja maaliskuussa 2024. singlet ovat ensimakua aivovuodon maaliskuussa julkaistavasta uudesta albumista seitseman, jonka myötä yhtye lähtee levyjulkkarikiertueelle maaliskuun lopusta alkaen. yhtye koostuu tuottajaveljeksistä miosta ja visasta a.k.a. k.v.n & lobo (muun muassa smc lähiörotat, instrumentaalilevyjä), sekä räppäri matista, a.k.a. jodarokista (muun muassa kemmuru, freerap, meiän musiikki -levy-yhtiö). aivovuoto on työskentelytavaltaan sessiobändi – musiikki syntyy omassa studio tÖi:ssä. yleensä ensin tulee veljesten tausta, jonka jälkeen matti kirjoittaa siihen biisin ja kappale pyritään purkittamaan välittömästi. tajunnanvirta. spontaanius. aivovuoto nauhalle. yhtye tunnetaan myös omalaatuisista videoista, joista osan herrat ovat itse tuottaneet, käsikirjoittaneet ja joskus leikanneetkin. videot laajentavat kappaleiden maailmaa. aivovuoto on tehnyt videoita myös muille nimellä aivotuotos.

Bee

bee bee (bertta seppälä) yhdistelee musiikissaan tummaa poppia ja soulia ja nivoo kaiken yhteen upealla ja tunnistettavalla laulusoundillaan. artistin pitkään odotettu, camu creutzin tuottama debyyttialbumi hupsis julkaistiin syyskuussa 2023 ja se nousi heti ensimmäisellä viikollaan suomen virallisen listan kärkipaikalle. hupsis-albumi on striimannut jo platinaan oikeuttavat yli 25 miljoonaa kertaa ja levyn viides single viimeisiä sanoja nousi suomen radiolistan soitetuimmaksi kappaleeksi joulukuussa 2023. levyn menestys noteerattiin myös emma gaalassa, jossa bee kahmi yhteensä kolme ehdokkuutta (vuoden tulokas, vuoden pop ja yleisöäänestys.) bee nousi ison yleisön tietoisuuteen 2022 julkaistulla kolmannella singlellään tequilakahvi, joka pysytteli spotifyn top 50 -listalla yhteensä 77 päivää ja nousi suomen toiseksi striimatuimmaksi kappaleeksi. ylex läpimurto 2023 -voittajaksikin valittu bee omaa omaperäisen soundin ja musiikillaan hän haluaa madaltaa ihmisten kynnystä kertoa ongelmistaan ääneen, mutta vastapainona myös saada kuulijansa viihtymään ja tanssimaan.   ”hupsis-albumin biisit on tarinoita ja kokemuksia elämästä. elämästä, jossa sattuu ja tapahtuu, niin hyviä kuin huonojakin asioita. biisejä levylle päätyi 11 kappaletta, joista osa on tehty lähempänä julkaisua ja osa taas kirjoitettu jo vuosia sitten, joten tekstejä on eri elämänvaiheista”, bertta kertoo. ”levyn tekeminen on ollut toisinaan ihanaa ja upeaa, usein kuitenkin myös raskasta, erityisesti henkilökohtaisimpien biisien kohdalla. verta, hikeä ja kyyneleitä on vuodatettu, mutta nyt voin ylpeydellä julkaista upean albumin. päällimmäinen tunne on kiitollisuus siitä että vihdoin biisit pääsevät kuunneltavaksi muillekin”, bertta jatkaa.

Detalji

detalji kotimainen elektronisen musiikin tuottaja ja laulaja-lauluntekijä detalji julkaisi maaliskuun lopussa debyyttialbuminsa truly. radio helsingin viikon levynäkin soinut albumi on kanavan mukaan "täydellisyyttä hipova elektronisen tanssimusiikin kokonaisuus". vuosituhannen vaihteen elektronisesta musiikista, klubikulttuurista ja queer-rakkaudesta inspiroitunut levy on ehditty noteerata maailman suurimmissa tanssimusiikkiin keskittyvissä medioissa (mixmag ja dj mag). ajattomasta soundistaan ylistetyn artistin uudessa tuotannossa emootiot ja intiimi tulkinta yhdistyvät ilmaviin kitarariffeihin, new age -kaikuihin ja 90-luvun alun rave-estetiikkaan. ennen debyyttiä detaljilta on ilmestynyt kaksi ep:tä ja singlejä, joiden johdosta hänet huomioitiin vuoden 2020 emma-ehdokkuudella ja femmagaalan vuoden elektroninen artisti -palkinnolla. vaikuttavasta liveshow’staan tunnettu artisti on keikkaillut suomen suurimpien tapahtumien lisäksi yhdysvalloissa ja euroopassa mukaan lukien sxsw, eurosonic ja iceland airwaves -festivaalit. helsingistä kotoisin oleva detalji rakentaa vakuuttavasti kansainvälistä uraa tiiminsä kanssa, johon kuuluu mm. kanadalaistähti grimesin kanssa aikaisemmin työskennellyt manageri jason white.

DJ Ibusal

dj ibusal gasellien thube hefnerinäkin tunnettu dj ibusal julkaisi tammikuussa 2018 viimeisimmän sooloalbuminsa yksin kotona 17. muun muassa hiteiksi nousseet pilalla ja anna mun olla rauhas -kappaleet sisältävä lakonisen pohdiskeleva albumi oli monelle räpin kuuntelijalle vuoden positiivisimpia yllätyksiä ja ibusalin raret keikat ovat olleet lähes järjestäen täyteenammuttuja.

Dj Kridlokk

dj kridlokk korkeaa arvostusta kerryttänyt artisti ja tuottaja dj kridlokk eli kristo laanti julkaisi huhtikuussa odotetun uuden albuminsa hai. kridlokkin kokonaan itse säveltämää, sanoittamaa ja tuottamaa albumia on laajalti hehkutettu uudeksi suomiräpin merkkiteokseksi. laanto työsti albumia neljän vuoden ajan paljolti oman pään sisällä edestakas palloillen, itä-helsingin venesatamissa ja rantaviivoilla pyörien. “ympäristö vaikuttaa ajatteluun ja yksinajattelu muuttuu helposti sotkuiseksi ja vääristyneeksi. huomasin lopulta lähes kaikkien ideoideni sisältävän jonkinlaista pohdintaa yksinäisyydestä sekä sen värittämästä ajattelusta ja havainnoista.” kulttimainetta nauttivan artistin kaikki kolmea albumia ovat olleet arvostelumenestyksiä ja mm. vuonna 2014 ilmestynyttä mutsi-pitkäsoittoa pidetään yhtenä suomiräpin mestariteoksista. artistin tunnuksenomaiset synkkäsävyiset lyriikat, joissa tarkastellaan maailmaa epäluuloisin, mutta humoristisin ottein, kuuluvat myös neljännellä albumilla; “mietin sitä liki 400-vuotiasta holkeria, joka oli muutamia vuosia sitten havaittu grönlannin edustalla. siinä on otus joka uiskentelee puoli vuosisataa jossain jäävedessä, silmät pikimustina ja sokeina, eläen ohi kaikista muista selkärankaisista, varastoiden oman virtsansa elimistöönsä, jonka johdosta sen liha on myrkyllistä. onko holkeri voittaja vai häviäjä, mahdotonta sanoa. varmaa on, että sille ei voi vittuilla.” "dj kridlokkilla on koko nykyisen suomalaisen populäärimusiikin omaperäisimpiä ääniä, ja hailla se on on parhaassa terässään. hitto miten tätä onkin ollut ikävä." *****/***** (soundi / niko peltonen) "hai on arvaamaton. hai on uhkaava. hai on pitkäikäinen. hai on 5/5." (kulttuuritoimitus / eero lassila) "uusi dj kridlokk -albumi on synkkä ja häijy mestariteos" *****/***** (jylkkäri / niklas pelkonen)
Kuva: Iiro Kuosmanen

Eevil Stöö

eevil stöö parikymmentä vuotta pelissä vaikuttanut eevil stöö on suomalaisen räpin omaperäinen helmi. eevil stöön sanoitukset ja sävellykset edellisellä marsipan wave -levyllä palkittiin myös arvostetulla teosto-palkinnolla toukokuussa 2022. eevil stöönviimeisin julkaisu on hänen advanced dungeons & dragons -albumi, joka julkaistiin tammikuussa 2024. uuden albumin tiimoilta artisti lähti levyjulkkarikiertueelle helmikuusta 2024 alkaen. stöö tunnetaan myös pyörittämästään katakombi-levy-yhtiöstä.

Eevil Stöö & Stepa

eevil stöö & stepa sodankylän too shortiksikin tituleerattu stepa ja marsipan wave -albumin tiimoilta teosto-palkittu eevil stöö julkaisivat huhtikuussa 2023 yhteisalbuminsa. yhdysvaltalaisesta bay area -räpistä inspiroituneesta et voi pysäyttää meitä -albumista eevil stöö kertoo: “soitin levyn darth vaderille ja se sano ‘bay area gangsta rap is strong with this one’. se oli ihan oikeessa. ollaan stepan kanssa kumpikin pumpattu west coast räppiä pienestä asti ja tällä levyllä se kuuluu. turha kovistelu on jätetty pois ja koitettiin tehdä biisejä joista tulis kaikille hyvä fiilis.” et voi pysäyttää meitä -albumi on ensimmäinen pme recordsin ja katakombi recordsin yhteisjulkaisu. albumilta on julkaistu sinkut tyh-mÄ ja kaikki mitä teen on rap. stepa kertoo albumin työstämisestä näin: “me molemmat ollaan tultu toistemme tyylejä puoleen väliin vastaan ja samaan aikaan me molemmat kuulostetaan omilta itseltämme. mun mielestä tää kokonaisuus kuulostaa siltä, miltä stöön ja stepan kuuluukin kuulostaa. meistä kumpikaan ei odottanut, että toinen pelastaa toisen huonolta säkeeltä vaan molemmat pidettiin huoli, että kirjoitukset pysyy tikissä introsta outroon. pehmeegoo ja octn syötti hyviä biittejä suoraan lapaan.” artistit kertovat albumin viimeistelyn olleen yllättävän helppoa, jossa kaikki palat loksahtivat maagisesti kohdalleen: “iso kiitos tästä tuottajille! raimo feat oli vika mikä meiltä puuttu ja se nauhotettiin korjaamon bäkkärillä. räe toimitti. salute!” albumilla vierailevat suomiräpin kaanonista tutut are, raimo ja pajafella. eevil stöö ja stepa tekivät alkuvuodesta 2023 erittäin suositun, kahdeksan kaupunkia kattavan yhteiskiertueen, jonka keikoilla kuultiin molempien artistien täyspitkät omat setit. suurin osa kiertueen keikoista oli loppuunmyyty. parikymmentä vuotta pelissä vaikuttanut eevil stöö on suomalaisen räpin omaperäinen helmi. eevil stöön sanoitukset ja sävellykset hänen marsipan wave -levyllään palkittiin arvostetulla teosto-palkinnolla toukokuussa 2022. eevil stöön kynä ei ole tylsynyt 2022 ilmestyneillä puolikas tiili, sekä dungeon & dragon -albumeillaan. stepa on tunnettu hyvästä meiningistä ja iloisesta sielusta sekä räppiurasta, jolle ei loppua näy. artistin edellinen albumi siistii räppii sisältää kymmenen kappaletta, joita siivittää kesäisen rennot tuotannot. sodankylästä kotoisin olevalla artistilla on vaikuttava ja monipuolinen ansioluettelo musiikin saralla.

Elias Gould

elias gould kitaravetoista, brittivivahteista indie-rockia tekevä helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä elias gould julkaisi syyskuussa 2022 odotetun kakkosalbuminsa susihavaintoja. vastaavan tuottajan riku mattilan ja kirjailija-toimittaja ronja salmen kanssa luotu, yhdeksän kappaletta sisältävä albumi on gouldille syväluotaava taidonnäyte jolla kertojana kuullaan epävarma ja levoton henkilö. “levy kertoo ulkopuolisuuden tunteesta jota olen myös itse kokenut ja tiedän, että moni arjessaan kokee. toivon tietysti, että levyä kuuntelemalla tuo tunne hetkellisesti helpottaisi. meitä on muitakin jotka käyvät läpi samoja juttuja. albumin teemoina ovat ulkopuolisuus ja levottomuus asioiden välissä. kun ei oikein enää kuulu vanhaan, mutta mitään selkeää uuttakaan ei ole näkyvissä niin ratkaisuja haetaan monesta suunnasta”, gould kertoo. “levynteon aikana olen itse käynyt läpi samanlaisen matkan. parin viime vuoden aikana itselleni ovat kirkastuneet asiat jotka ovat minulle tärkeitä ja mitä kohden haluan mennä. levy loppuu toiveikkaaseen siivet-kappaleeseen ja sellainen olo itsellänikin nyt on.” albumin tuottaja riku mattila on palkittu mm. usealla tuottaja-emmalla ja musiikkialan elämäntyöpalkinnolla kultaisella emmalla. lukemattomia kulta- ja platinalevyjä tuottanut mattila on viime aikoina tunnettu yhteistyöstään mm. samuli putron ja pyhimyksen kanssa. gouldin albumin tuotantoihin on tuonut oman lisämausteensa mm. lauri haavin albumia työstänyt aaro630. “aaro teki minuun suuren vaikutuksen viimeistelemällä tuotannot kunnioittamalla niitä raakoja tuotantoja joita olin itse tehnyt. kappaleissa säilyi oma näkemykseni, mutta ne kuulosti helvetin paljon paremmalta”, gould kertoi yhteistyöstä. lukiossa elias gouldiin tutustunut ronja salmi on toimittaja ja kirjailija joka on tunnettu mm. työstään helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajana (2018-2021) sekä tv-sarjastaan mitä mietit, ronja salmi?. gouldia ja salmea on yhdistänyt rakkaus kitaravetoiseen indie-brittipoppiin ja yhteiset kaveripiirit kehystivät albumin aihemaailmaa. “olemme kasvaneet aikuisiksi samassa kaupungissa ja  koenkin että helsinki on yksi hahmoista levyllä. eliaksen kanssa oli helppoa löytää yhteinen maailma josta kertoa. minulle oli alusta lähtien itsestäänselvää minkälainen tyyppi levyllä puhuu. toivon että joku löytää itsensä levyltä ja tuntee hetken ajan olevansa kaltaistensa seurassa.”, ronja salmi kertoo. gould on ennen soolouraansa soittanut rumpuja one of the pigeons ja spectral rays –yhtyeissä sekä keikkaillut muun muassa new ron, graciaksen, noah kinin ja hätä-miikan kanssa. elias gould on myös monelle tuttu ilves- ja kansallisteatterin lavoilta sekä elokuvista miss farkku suomi (2012), hyväntekijä (2014), paratiisi (2011) ja tuntematon sotilas (2017).

Elsa Brotherus

elsa brotherus elsa brotherus on helsinkiläinen 21-vuotias laulaja-lauluntekijä. brotheruksen supervoima on sanoittaa ja herättää henkiin hetkiä, joita useimmat meistä ovat käyneet elämässään läpi. usein nämä hetket liittyvät merkityksellisiin kohtaamisiin, vaikeisiin päätöksiin tai mielensisäisiin kamppailuihin ja haavoittaviin kokemuksiin. brotherus kuvailee itseään sosiaaliseksi seikkailijaksi, jolla on loputon kiinnostus oppia muista ihmisistä, heidän elämästään ja persoonastaan. monesti uudet kohtaamiset tuovat mukanaan myös uusia tarinoita, jotka päätyvät lopulta kappaleiden sanoituksiksi. kappaleiden minimalistinen ja tummanpuhuva tuotanto yhdistettynä brotheruksen herkkään ääneen luovat äänimaiseman, joka huokuu öistä tunnelmaa ja rauhaa. Öisin pienetkin nyanssit ympäristössä voimistuvat ja aistit herkistyvät. näin myös brotheruksen musiikissa pieni voi olla suurta ja voimakasta. kirjoittamisen lisäksi myös musiikki ja soittaminen ovat kuuluneet brotheruksen elämään jo pienestä pitäen. varsinainen kipinä oman musiikin tekemiseen syntyi, kun brotherus meni veljensä johannes brotheruksen kanssa studioon. lopputuloksena oli toukokuussa 2022 julkaistu omakustanne debyyttisingle kämppiksii, joka noteerattiin muun muassa ylex:n nosteessa -sarjassa ja spotifyn soittolistoilla. syksyllä 2022 brotherus allekirjoitti levytyssopimuksen vild musicin kanssa. keväällä 2023 julkaistut singlet valomerkki ja ketään niin kuin sua löysivät tiensä nopeasti mm. spotifyn ja ylex:n kuratoimille soittolistoille ja ovat nostaneet artistitulokkaan nimen monen kuulijan tietoisuuteen.

Ex Tuuttiz

ex tuuttiz jäljittelemättömästä tyylistään ja vertaansa hakevasta flowsta tunnettu ex tuuttiz (ent. tuuttimörkö) on pitkän linjan suomiräppäri. nykyään oman ofn-levynmerkilleen levyttävä nuori og on julkaissut urallaan kolme albumia, joista vuonna 2016 ilmestynyt kromihammas nousi myös suomen albumilistan ykköseksi. ex tuuttixen neljäs pitkäsoitto xt ilmestyi syyskuussa 2023. albumilta saatiin esimakua singlejen kaviokeissi, omistautunu ja ei tarvii mennä kotiin (ft. kriso) muodossa.

F

f emma-palkittu rap/r&b-artisti f julkaisee keväällä 2024 uuden albuminsa self-helpless. self-helpless on antiteesi itsensä jatkuvalle kehittämiselle ja ylistys keskeneräisyydelle. visuaalisesti albumi kumartaa 90-luvun ikonisten tähtien, kuten anna nicole smithin ja pamela andersonin suuntaan. albumilta on julkaistu tähän mennessä neljä singleä: musiikkivideollaan vakuuttanut taas mennään, muija on ku kone, teetä (feat. tuplakääk) ja naispaholainen ii. rohkeista ja visuaalisesti kekseliäistä livekeikoistaan ylistetty f tunnetaan parhaiten ihana-hitistään joka lähentelee kultarajaa. monipuolinen, vahvoja albumikokonaisuuksia luova artisti on ollut ehdolla emma gaalassa useasti ja vuonna 2021 hänet palkittiin vuoden musiikkivideo-palkinnolla.

Figaro

figaro laulaja-lauluntekijä figaro julkaisi kesäkuussa 2022 debyyttialbuminsa näin mä haluun sut muistaa. lukuisien eri artistien kanssa biisejä tehneen figaron levyllä vierailevat sexmane, vesala ja abreu. koko levyn konseptilla artisti halusi luoda fiiliksen nuoruuden ikuisilta tuntuvista kesistä ja huolettomuudesta, joihin kaipaa yhä useammin. figaro on musiikillinen monilahjakkuus, jonka herkkä tuotanto yhdistelee elementtejä eri genreistä. figaro kirjoittaa mielenmaisemistaan tarinoita, joihin kuulija voi upota sisään. kappaleet käsittelevät nuoren aikuisen ahdistuksia, ihmissuhteita ja ympäröivää maailmaa. ”halusin tehä debyyttilevyn mun lapsuudesta ja nuoruudesta. se kertoo kasvamisesta välillä liian nopeastikin muuttuvaan maailmaan, mihin en oo aina meinannut sopeutua vaikka mun nuoruuden kokemukset on onnelliset. näin mä haluun sut muistaa vie ensirakkauteen, ensimmäisiin sydänsuruihin ja nuoruuden muihin oivalluksiin. tää levy on tehty pitkälti pari vuotta sitten heviteemun kanssa helteisenä kesänä punavuoressa ja matkan varrelle on mahtunut haasteita, kasvua ja paineita. vaikka on muuttunut ihmisenä, tuntuu hyvältä saada tää jakso elämästä jollain tapaa pakettiin”, artisti kertoo.

Gasellit

gasellit gasellit sai alkunsa ystäväporukan hauskanpidosta vuonna 2009 ja on vuosien saatossa noussut kahdeksan albuminsa sekä lukuisten suosittujen kappaleidensa (kuten imus, laulu ilman sanoja feat. abreu, kuvittele meidät siellä ja mitä mä malagas feat. jvg) myötä yhdeksi suomen suosituimmista yhtyeistä. melodista rap-musiikkia tekevän yhtyeen suosiosta todistavat muun muassa kaksi emma-palkintoa, neljä platina-albumia sekä kärkisijat niin albumi- kuin spotifyn top 50 -listoillakin. ennen kaikkea gasellit kuitenkin elää ja hengittää live-esiintymisistä, joita yhtye onkin tehnyt jo lähes 800 ympäri suomen. keikoillaan hätä-miikan, päkän, thuben ja musa-jusan muodostaman yhtyeen tavoite on luoda keskinäisiin kemioihinsa nojaten hyvä fiilis lavalle ja saada se sitä kautta tarttumaan kaikkiin paikalla olijoihin – oli kyse sitten intiimeistä hääjuhlista tai kesän suurimmista festivaaleista. resepti onkin kerännyt runsaasti kiitosta keikoilla käyneeltä yleisöltä ja nostanut bändin asemaan, jossa siitä puhutaan yleisön ikisuosikkina (helsingin sanomat 17.6.2023). gasellien keikat ovat yhdistelmä timanttista osaamista ja puhdasta musiikin esittämisen riemua, eli toisin sanottuna takuuvarmaa hauskanpitoa. haastattelupyynnöt: sony music finland / sami rikala sami.rikala@sonymusic.com

good boys

good boys good boys on fennoskandian ensimmäinen täysin hyvyyskeskeinen bändi. good boys on jo hyvän tovin luonut äärimmäisen laadukasta ynnä omaperäistä räppiä silkalla tahdonvoimalla sekä fiilispohjalla, ja löytänyt paikkansa suomiräpin sulkapallokentältä. good boys on monipuolinen, laaja-alainen, erinomainen ja eräänlainen yhtye. good boys on kulttuurin ja hyvinvoinnin kannalta olennainen osa ruokavaliota. good boys on nähtävä livenä, jos aikoo väittää ikään kuin tietävänsä, että mistä on kyse, että. good boys on se mistä on kyse, eikä muusiksi muutu. good boys julkaisi täysipitkän esikoisensa suurenmoinen unelma toukokuussa 23.

Gracias

gracias eleganssillaan suomiräpin kaanonista erottuva gracias julkaisi odotetun suomenkielisen debyyttialbuminsa toukokuussa 2020. pme recordsin julkaisema graciasi lp on syväluotaava henkilökuva artistin elämästä ja se sisältää mm. hitit tyylit ja ajaton. vuonna 2010 julkaistulla hki-musiikkivideolla suuremman yleisön tietoisuuteen noussut gracias on aiemmin julkaissut kaksi englanninkielistä albumia elegeni ja globe. artistin suomenkielistä räppiä on kuultu mm. gettomasan platinaa striimanneilla entä sä ja ei mitää järkee –biiseillä.. "graciasi lp on kypsä, mutta herkkä, trendikäs, mutta iätön. se on klassikkoainesta." – linda söderholm / soundi

Hassan Maikal

hassan maikal hassan maikal on rap/r&b-artisti, jonka debyyttialbumi betonitarha sai huikean vastaanoton musiikkialalta: tunnustuksena rohkeudesta olla omaperäinen sekä luottaa tarinan voimaan, albumi sai neljä emma-ehdokkuutta, muun muassa vuoden albumi -ehdokkuuden. albumilla kuultu yksinäistä (feat. ibe) on kerännyt spotifyssa yli 1,7 miljoonaa striimiä. debyyttialbumin myötä hassania on nähty esiintymässä lukuisilla festivaaleilla, tv-ohjelmissa ja gaaloissa. hassanin parhaillaan tekeillä olevalta toiselta albumilta on julkaistu sinkut päästit mut pois, ketä me huijataan (feat. senya) ja isäongelmii. tuleva albumi tulee viemään kuuntelijan matkalle rakkauden kaikkiin kerroksiin. kerroksiin, joista hassan ei ole tottunut puhumaan. vaikka hassanin perheessä ei olla puhuttu rakkaudesta, se ei tarkoita, etteikö hassan voisi olla se, joka avaa padot ja tuo rakkauden käden ulottuville, meille ihan jokaiselle. haastattelupyynnöt: sony music finland / anniina antti-roiko anniina.antti-roiko@sonymusic.com

Jesse Markin

jesse markin jesse markin on kiistatta yksi tämän hetken kiinnostavimmista suomalaisista artisteista. markinin musiikissa yhdistyy uniikilla tavalla elementtejä rapista, indiestä, popista, soulista, r&bsta, progressiivisesta rockista ja afrikkalaisesta rytmimusiikista. markin itse sanoo, että musiikkinsa avulla hän tutkii esimerkiksi sellaisia teemoja kuten rakkaus, ksenofobia, toivo, yksinäisyys ja veljeys. näitä syvällisiä, vakaviakin ja markinin omassa elämässä läsnä olevia aiheita artisti lähestyy rehellisen tulkinnan kautta. markinin ura lähti kovaan nousukiitoon 2019 julkaistun folk albumin myötä. markin keräsi hyllyynsä niin kaksi emma-pystiä, teosto-palkinnon kuin myös vuoden merkittävin artisti - palkinnon (femma-femma) femma gaalassa sekä vuoden albumi -palkinnon indie awardseissa. markinin kesäkuussa 2021 ilmestynyt, musiikin eri genrejä erittäin tyylitajuisesti yhdistelevä kakkosalbumi noir jatkoi debyyttialbumin viitoittamalla tiellä: kriitikoiden ylistämä, todellinen arvostelumenestys noir poiki markinille emma-ehdokkuuden vuoden rock- kategoriassa. myös kansainvälinen media ja musiikkikenttä on noteerannut markinin. hänestä ovat kirjoittaneet mm. npr, american songwriter, kexp, fault magazine, afropunk, complex, clash magazine sekä cq japan. liverintamalla menestysalbumit ovat vieneet markinin kotimaisten festivaalien ja klubien lisäksi myös ympäri eurooppaa. tällä hetkellä markin työstää kolmatta albumiaan tuottaja totte rautiaisen kanssa. uusi pump - nimeä kantava albumi julkaistaan syksyllä 2024. albumin toisella singlelohkaisulla glow markin kisaa myös vuoden 2024 uuden musiikin kilpailussa. jesse markin syntyi liberiassa ja asui varhaislapsuutensa ghanassa. hän muutti isänsä kanssa suomeen, pieneen 2500 asukkaan viljakkalan kuntaan, ollessaan 6-vuotias. 90-luvun viljakkala ei ollut helpoin paikka kasvaa ja pitkään markin kamppaili identiteettikriisin kanssa, kunnes hän 12- vuotiaana löysi amerikkalaiseen rap-musiikkiin. räppäreiden itseluottamus ja energia olivat jotain, mitä hän ei ollut koskaan kohdannut aiemmin. "halusin olla juuri sellainen kuin nuo kaverit", sanoo markin. markin ryhtyi tuumasta toimeen ja alkoi opiskella kaikkea, mitä hän saattoi löytää englanniksi. syntymäpäivikseen hän pyysi sanakirjoja ja tallensi tv-ohjelmia sekä elokuvia vhs-nauhoille, joita hän saattoi kelata edestakaisin uudelleen ja uudelleen. kaukosäädin toisessa kädessä ja sanakirjan toisessa, markin alkoi opetella englantia. mitä enemmän hän oppi, sitä enemmän hän halusi tietää. "nykyäänkin minulla on outo tapa ottaa henkisiä muistiinpanoja uusista sanoista, joita kuulen", selittää markin. noin 13-vuotiaana hän tarttui kynään ja kirjoitti ensimmäisen laulunsa. "tyhjästä luominen käynnisti musiikillisen kunnianhimoni. vielä tänäkin päivänä istuminen tyhjän paperin edessä ja löytää uusia tapoja kertoa tarina, on jotain, mikä ihastuttaa minua ikuisesti", kertoo markin.  

Karri Koira

karri koira samettiääninen karri koira teki vuonna 2023 näyttävän paluun suomen musiikkikentän eturiviin. pitkän julkaisutauon katkaissut suoraan sydämeen -kultasingle nousi yhdeksi kesän 2023 isoimmista hiteistä ja on pyörinyt ilmestymisestään saakka radioiden soittolistoilla. huikeat määrät festarikansaa tanssittanut artisti ihastutti fanejaan myös juhannuksena julkaistulla istun sun kyytiin -sinkulla, sekä lokakuussa shrty:n kanssa julkaistulla veikeällä evor -kappaleella. karri koira nousi suuren yleisön tietoisuuteen r&b:tä sisältävällä k.o.i.r.a. albumilla (2012). platinaa myynyt teos on noussut yhä uusia yleisöjä koskettavaksi klassikoksi.

Mary Ann Hawkins

mary ann hawkins uudeksi suomalaiseksi surf-rock-ilmiöksi singahtanut mary ann hawkins sekoittelee elokuvallista tunnelmointia vaaralliseen rock-soundiin. helsinkiläisyhtyeen odotettu eponyymi debyyttialbumi ilmestyi svart recordsin kautta toukokuussa 2022. tyylikäs pitkäsoitto on kerännyt suitsutusta medioissa ulkomaita myöten. "an instant surf rock classic." – europavox "perinne on päivitetty itsevarmasti ja hyväntuulisesti nykyhetkeen." – helsingin sanomat ****/***** "suomalaisen surf rockin uusi valtias." – kulttuuritoimitus ****/***** kokopitkän lisäksi mary ann hawkins on julkaissut kaksi ep:tä ja tehtaillut useita kehuja keränneitä lyhytelokuvamaisia musiikkivideoita. pääasiallisesti instrumentaaleista kappaleista koostuvien keikkojen on sanottu olevan vauhdikkaita, hikisiä sekä villejä. viime vuosina bändi on esiintynyt suomen lisäksi ympäri eurooppaa.

MC KOO

mc koo mc koo on helsinkiläinen räppäri joka on tehnyt musiikkia täydestä sydämestä jo 14 vuotta. mc koo julkaisi debyyttialbuminsa koon maailma huhtikuussa 2017 ja sinkkujulkaisut kuuma mimmi ja kolamies ovat keränneet satojatuhansia kuunteluita suoratoistopalveluissa. musiikkivideoita on niin ikään katsottu youtubessa yhteensä jo melkein 800 tuhatta kertaa. mc koo julkaisi maaliskuussa uuden kiertorata -nimisen ep:n joka sai erittäin hyvää palautetta lyömättömät -ohjelmassa. kiertorata ep onkin tekijöiden mielestä parasta mc koolta koskaan ja biisit toimivat erinomasesti livenä! mc koon keikat ovat täynnä energiaa ja hyvien vibojen ilotulitus loppuu vasta kun viimeinen biisi on vedetty. artisti on ainutlaatuisella tavalla keikoilla läsnä ja tämä takaa aivan erityisen keikkakokemuksen. mc koon livekattaukseen kuuluvat itse maestron lisäksi vokalisti lilli aro sekä dj:nä ja tuplaajana toimiva lossi t.

Mikko Joensuu

mikko joensuu mikko joensuu on hehkutettu laulaja-lauluntekijä, jonka tuorein albumi long ark ilmestyi seitsemän vuoden tauon jälkeen tammikuussa 2024. kymmenen kappaletta sisältävä 82-minuuttinen albumi on kerännyt ylistystä ulkomaita myöden. albumin helmikuinen julkaisukonsertti helsingin musiikkitalolla oli loppuunmyyty. "long ark -teema tarkoittaa minulle kahta asiaa; ihmisen tietoisuuden isoa kaarta tai venettä, jossa jokainen ihminen voi pienen hetken olla tietoisena olentona ja käydä läpi yhteyttä ja merkitystä ja omaa olemassaoloansa." - mikko joensuu mikko joensuun 2015-2017 vuosina ilmestynyt albumitrilogia amen oli ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka poiki tekijälleen mm. teosto-palkinnon. artisti tunnetaan myös joensuu 1685 -yhtyeen laulajana.

New Ro

new ro new ro on helsinkiläinen laulaja, lauluntekijä ja tuottaja, jonka upeat laulutaidot ja räiskyvä persoona ihastuttaa heti. hän kirjoittaa ja tuottaa kappaleensa itse, joka on edesauttanut luovuuden kukoistamista studiossa. new ro’n helmikuussa 2021 ilmestynyt debyyttialbumi late bloomer näyttää kuka hän todella on. se on kokonainen, samaistuttava ja kaunis kasvutarina oman tien kulkijasta, joka on löytänyt kotiin.  new ro’n oma soundi on kirkkaampi kuin koskaan. se on nerokas yhdistelmä modernia poppia ja r&b:tä 80- ja 90-luvun nostalgialla höystettynä. new ro’n tarttuvat rytmit, huumaavat melodiat ja killerit koukut ovat omaa luokkaansa.  kaiken lisäksi new ro on hempskutin hauska – sen tietää kaikki seuraajat. kuvat: hayley lê

Nicole Willis

nicole willis brooklyn-lähtöinen nicole willis on arvostettu laulaja ja tuottaja, joka on pitkällä urallaan seikkaillut niin acid jazzin, soul revivalin, housen, trip hopin, funkin, soulin kuin future disconkin maailmoissa. willis tunnetaan mm. the soul investigatorsin kanssa vuonna 2005 julkaisemastaan, maailmanlaajuista arvostusta nauttivasta keep reachin' up -albumista ja jimi tenorin kanssa tehdyistä cola & jimmu -levytyksistä. ennen 90-luvun alussa alkanutta soolouraansa hän toimi taustalaulajana mm. curtis mayfieldin, leftfieldin ja shawn lee & bosq:n yhtyeissä. nicole willisin tuorein pitkäsoitto my soul sensation näki päivänvalon alkuvuodesta 2019. artisti esiintyy tällä hetkellä seitsenhenkisellä nicole willis & band -kokoonpanolla. nicole willis on mahdollista buukata keikalle myös kalifornia-keken tai elektroyhtye jessen kanssa.

Onni Boi

onni boi onni boi on helsinkiläinen laulaja, jonka herkkä ja tyylitietoinen elektroninen musiikki uhkuu yölllistä tunnelmaa. artistin vakuuttava debyytti-ep ilmestyi lokakuussa 2017. muun muassa bassoradion vuoden toiseksi soitetuimman kotimaisen kappaleen colors sisältänyt julkaisu sai osakseen runsaasti positiivista huomiota ja vei artistin esiintymään mm. ääriään myöten täydelle teltalle flow festivalilla. onni boin toinen ep they're good but they're not funny like you ilmestyi keväällä 2019 ja osoitti artistin olevan vahvasti matkalla kohti kansainvälisiä vesiä. sinkkunakin lohkaistun tides -kappaleen upea musiikkivideo nousi myös emma-ehdokkaaksi.  

Päkä

päkä päkän ensimmäinen sooloalbumi menestysalbumi ilmestyi marraskuussa 2022. pme recordsin julkaiseman albumin henkilökohtaiseen sävyyn kerrottujen tarinoiden aiheet ulottuvat kiitollisuudesta kusipäisyyteen ja esittelevät haavoittuvan artistin. “levyn teema on menestys. meidän yhteiskunnassa toistuu narratiivi, jossa ammatillinen menestys on synonyymi onnellisuudelle. niin mäkin opin ajattelemaan. menestystä jahdataan ja jos sitä sitten lopulta saadaan niin ollaan pettyneitä, kun ei se ulkoinen hyväksyntä tai taloudellinen menestys ratkonutkaan meidän ongelmia ja se sama levottomuus on edelleen läsnä”, salminen kuvailee kokonaisuutta. albumilta julkaistiin maistiaisena single bensaa, josta klangi kirjoitti: “kappale on helposti samaistuttava ja päkä tuntuu jatkavan sopivissa määrin siitä, mihin gaselleissa jäi”. levyn tuotannot teki dj arsi (loost koos) ja vastaavana tuottaja toimi visa mäkinen (mm. aivovuoto). “halusin levystä ajattoman kuuloisen ja oon fiilannu arsin tekosia sen saralla teinistä asti, niin kysyin sitä mukaan”, päkä kertoo. dj arsin asuessa lontoossa, studioon apua soitettiin vanhalta tutulta visa mäkiseltä. “lopulta visan rooli kasvoi huomattavasti äänittämistä isommaksi ja se sparras arsia biiteissä ja mua räpeissä”, päkä jatkaa. päkä eli pekka salminen on muusikko, kirjailija ja yksi kolmesta suuren yleisön suosioon nousseen gasellit-yhtyeen mc:stä. emma gaalassa vuoden yhtye ja vuoden rap/r&b -kategorioissa palkittu gasellit on vuonna 2008 helsingin oulunkylässä perustettu rap-yhtye. musiikin ohella salminen on kirjoittanut yhtyeensä tarinaa läpi käyvän elämäkerrallisen teoksen gasellit: matka (2021), sekä yhtyetoverinsa hätä-miikan kanssa graffitia maalavista ystävyksistä kertovan romaanin sä maksat (2017).

Pekka Nisu

pekka nisu pekka nisu esittää sydänmaarockia. musiikissa yhdistyvät persoonallisella tavalla countryvaikutteinen rock ja tarinat, jotka sijoittuvat suomalaisen maaseudun peltomaisemiin ja pikkukaupunkeihin. uusi albumi lauhanmaa on koskettava ja kirkas kuvaus maaseudun nykytilasta. levyn tarinoissa yksityisestä kokemuksesta tulee yhteinen. pekka nisu tunnetaan vuonna 2020 lopettaneen pimeys-yhtyeen laulaja-kitaristina ja yhtyeen lukuisien klassikoiden kirjoittajana. uusi albumi on nisun kolmas soololevy ja jatkumoa papillon (2021) ja kaiken täytyy mennä (2022) -albumeille. nisun energisen ja sielukkaan yhtyeen esiintymiset ovat kohottavia ja vapauttavia. bändissä soittavat jukkis virtanen (basso), axel virkkunen (kitara), julius sihvonen (koskettimet) ja ville hatanpää (rummut).

PESSO

pesso emma-voittaja ja loppuunmyytyjä keikkoja soittanut pesso julkaisi neljännen albuminsa sadboi maaliskuussa 2024. vahvoista albumikokonaisuuksista tunnettu pesso kuvailee uuden albumin olevan hänelle rauhaa tuonut projekti. ”sadboi-albumi on sellanen lohtulevy mulle itelleni”, pesso kertoo. uudelta albumilta julkaistiin kolme singleä — tennistä feat. pykäri, kauan (ihan liian) ja kermavaahtoo — ennen koko tuotoksen julkaisua. nyt pesso kiertää levyjulkaisun tiimoilta ympäri suomea kevätkiertueella. pesso on artisti ja tuottaja, joka säveltää, sanoittaa, tuottaa ja sovittaa musiikkinsa itse. ennen maaliskuun julkaisuaan albumit kunnes mä tapasin sut (2018), miks sä et oo niinku kaikki muut? (2020) ja 33 (2022) julkaissut artisti on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä tämän hetken kiinnostavimmista artisteista ja live-esiintyjistä. pesso on tehnyt uransa aikana yhteistyötä artistien kuten gasellien, pehmoainon, pyhimyksen, f:n, karinan ja yonan kanssa. artistin kuunnelluimpiin kappaleisiin lukeutuvat muun muassa 1000 viikkoo (feat. pehmoaino), haikee sekä fye. haastattelupyynnöt: sony music finland / anniina antti-roiko anniina.antti-roiko@sonymusic.com

Pyhimys

pyhimys pyhimys on tällä hetkellä määrittelemättömän mittaisella keikkatauolla. ***** suomen suosituimpiin artisteihin lukeutuva pyhimys on pitkän linjan räppäri, joka tunnetaan oivaltavista, moniulotteisista ja ajatuksia herättävistä lyriikoistaan. vuoden 2019 emma gaalassa peräti kuusi emmaa-patsasta kahminut pyhimys nousi jättisuosioon viimeistään vuoden 2018 tapa poika -albumillaan. muun muassa vuoden kuunnelluimman kappaleen jättiläinen sisältänyttä levyä seurasi vuonna 2019 matti mikkolan johtaman saimaa-yhtyeen kanssa tehty yhteisalbumi olisinpa täällä. pyhimyksen viimeisin pitkäsoitto, mikko, ilmestyi tammikuussa 2020. artisti jäi määrittelemättömän mittaiselle keikkatauolla uraansa läpileikkaavan pyhimys isona -konsertin jälkeen, joka nähtiin loppuunmyydyssä helsingin jäähallissa 10. syyskuuta 2022. pyhimys tunnetaan myös teflon brothersin ja edesmenneen ruger hauer-yhtyeen jäsenenä.

Raappana

raappana raappana on pitkän linjan artisti, joka on omalla musiikillaan tuonut kesän suomeen vuodenajasta riippumatta jo vuodesta 2007. maamme menestyksekkäimpiin reggae-artisteihin lukeutuva raappana on julkaissut yhden mixtapen ja viisi studioalbumia. laajan tuotannon seasta kirkkaimmiksi hiteiksi ovat nousseet kappaleet maasta maahan, kauas pois sekä chilii, jolla vierailee sini yasemin. megahitti chilii oli yksi kesän 2016 stiimatuimmista kotimaisista kappaleista. raappanan viimeisin julkaisu on hänen helmikuussa 2024 julkaistu kipinä takas ep, jonka tiimoilta artisti keikkailee tällä hetkellä levyjulkkarikiertueella. oman tuotantonsa lisäksi raappana on tehnyt musiikkia muiden maamme eturivin artistien kanssa ja vieraillut mm. jvg:n, asan, jukka-pojan sekä nopsajalan kappaleilla.

Rebekka Holi

rebekka holi laulaja-lauluntekijä rebekka holi julkaisi helmikuussa 2024 uuden kukkaan-albuminsa, jonka tiimoilta artisti lähti levyjulkkarikiertueelle maaliskuun alussa. kukkaan on musiikillisesti holin aiempaa tilkkutäkkimäistä posliinijättiläinen -albumia suoraviivaisempaa poppia ja rokkia. melodiat ovat koukuttavia ja omintakeisia kuten holin sävellystyyliin kuuluu. holin soittama akustinen kitara myös nivoo albumin tunnelmallisesti latautuneita kappaleita kauniisti yhteen. tuokiokuvamaisesta albumista välittyy kuuntelijoille selkeä viesti: ympäristön tarkkaileminen ja kohtaamiset toisten olentojen kanssa kasvattavat ja niin ollen avittavat kukkaan puhkeamisessa. rebekka holi on helsingistä kotoisin oleva artisti ja lauluntekijä, jonka musiikki on oivaltava sekoitus rokkia ja indiepoppia. musiikkia läpi elämänsä säveltänyt artisti on suorasukainen sanoittaja, joka kertoo kappaleissaan oman elämänsä kokemuksista ja koukeroista. syvällä oman taiteensa parissa viihtyvä rebekka holi on kokonaisvaltainen artisti, joka luo omaa taiteellista maailmansa pala kerrallaan. kappaleet ovat holin sanoittamia sekä säveltämiä. artisti on myös itse tehnyt kansitaiteensa. kuvan kreditit: valokuvaaja: viivi päiväsaari assistentti: iida saarela ohjaus: siiri luukkonen

Saimaa

saimaa saimaan uusi albumi vol. 6 julkaistaan digitaalisesti 22.3.2024 ikonisen love records -levymerkin kautta. cd ja vinyyli saadaan 24.5. yhtye julkaisee seuraavan albuminsa vol. 7 syksyllä 2024. bändin levyjulkkarikiertue käynnistyy albumin julkaisupäivänä maaliskuussa loppuunmyydyllä keikalla hämeenlinnasta. matti mikkolan luotsaama saimaa on erityislaatuinen yhtye, joka jatkuvan sutkutuksen ja hutkutuksen ajamana kurkottaa kohti loputonta soittoeuforiaa. huippumuusikoista koostuvan kollektiivin seikkailu musiikin parissa on vapautunutta, grandiöösiä ja ihanan rajoittamatonta. pepe willbergin ja pyhimyksen solistoimien platinalevyjen, ylen urheilu-suomi-scoren ja arvostelumenestykseksi nousseen cover-levyn kautta yhtye on synnyttänyt hallitun progen, classic rockin, funkyn viihdemusan sekä klasarin superpyörteen, jonka sävyissä soi suomi-iskelmän kaiho. 60- ja 70-lukujen soundeista ja estetiikasta häpeilemättömästi ammentava saimaa onkin ylväimmillään nimenomaan livenä, lukuisten huippumuusikoiden uppoutuessa hekumalliseen yhteissoittoon ja vuorojamitukseen, jota hallitsevat yltäkylläiset telepaattiset voimat. yhtyeen pääasialliset säveltäjät matti mikkola ja eppu kosonen ovat suomalaisen musiikkikentän mestarikokkeja, jotka ovat tehtailleet hittejä niin jvg:lle, vesa-matti loirille, paula vesalalle, kaija koolle, juha tapiolle kuin lauri tähkällekin. saimaan keittiössä operoidaan kuitenkin kaukana pop-musiikin laeista ja raameista. on kuin pääsisi nauttimaan mestarikokkien herkkuluomuksista heidän vapaa-ajallaan. huikea ammattitaito, kokemus ja tekemisen riemu luovat villin, värikkään ja yllätyksellisen kokemuksen, joka ei hevillä unohdu.

Scandinavian Music Group

scandinavian music group rakastettu scandinavian music group on ihastuttanut kuulijoita omaäänisellä musiikillaan jo kaksikymmentä vuotta. yhdeksän studioalbumia julkaissut yhtye ammentaa voimansa elämänmittaisista ystävyyssuhteista ja yhteisestä halusta luoda aina jotain uutta. lopputuloksena on ollut pitkä ura, jonka aikana smg on kulkenut viileän kitararockin kautta folk-lauluihin ja jatkanut sitten eleganttiin taidepoppiin. yhtyeen musiikin ytimessä ovat kuitenkin aina pysyneet kitaristi joel melasniemen melodiat ja solisti terhi kokkosen sanoitukset, joista kuulija ei voi erehtyä. smg:n tuorein albumi ikuinen ystävä ilmestyi elokuussa 2022. ”ikuinen ystävä on neljän vuoden työn ja neljännesvuosisadan ystävyyden tulos. pitkän julkaisutauon aikana levy eli odotuksissamme monenmuotoisena, mutta lopulta jäljelle jäi kaiken turhan karsimisen jälkeen lämpö. sanoitusten ytimessä on kokemus yhteydestä toisiin”, yhtye kertoo. levyn tematiikka vei yhtyeen vaihteeksi monta askelta kohti akustisempaa ilmaisua. valmiiden pop-rakenteiden sijaan monet levyn kappaleet seuraavat unenomaisempia siirtymiä. ikuinen ystävä -albumi on yhtyeen albumitrilogian viimeinen osa. trilogian kaksi ensimmäistä osaa ovat levyt terminal 2 (2014) ja baabel (2015). livenä scandinavian music group on totuttu näkemään seitsemänhenkisenä orkesterina, jonka esiintymiset keräävät faneja yhteen vuodesta toiseen. keikoilla ison bändin taidokas soitto yhdistyy terhi ja pauliina kokkosen kuulaaseen stemmalauluun ja kunnianhimoiset pop-sovitukset lyövät kättä herkkien folk-balladien kanssa. uuden albumin myötä smg lähtee tutun kokoonpanon lisäksi keikoille myös triona. luvassa on siis suurten pop-elämysten lisäksi intiimejä trio-keikkoja, joilla terhi kokkosen ja joel melasniemen kanssa vaikuttaa yhtyeessä yleensä rumpuja soittava antti lehtinen. live-kokoonpanot: terhi kokkonen - laulu pauliina kokkonen - laulu joel melasniemi - kitara ja koskettimet antti lehtinen - rummut miikka paatelainen - kitara ja pedal steel oskari halsti - basso miika pylkkänen - koskettimet jukka nykänen - miksaus smg trio: terhi kokkonen - laulu joel melasniemi - kitara antti lehtinen - koskettimet ja äänisuunnittelu jukka nykänen - miksaus valokuva: helmi padatsu (kelmihelmi) haastattelupyynnöt: sony music finland / sami rikala sami.rikala@sonymusic.com

Seksikäs-Suklaa

seksikäs-suklaa seksikäs-suklaa on suomalainen artisti, mediapersoona ja todellinen viihdyttämisen moniottelija, joka tehtailee tiuhaan tahtiin niin hittibiisejä kuin hulvattomia somevideoitakin. seksikäs-suklaan ensimmäinen hitti, dosdelan kanssa julkaisu niiku97 ilmestyi vuonna 2016. seksikäs-suklaan ja vg+:n samana vuonna julkaistu bandida nousi puolestaan spotifyssa suomen kuunnelluimpien biisien joukkoon. bandida pysyi viikkotolkulla spotifyn suomen top 50 -listan kärkikahinoissa ja on streamannut jo yli 13 miljoonaa kertaa. seksikäs-suklaa tuorein single jano ilmestyi keväällä 2022. vappubängerillä ovat mukana myös dosdela sekä virolaisartistit gameboy tetris ja põhja-korea. seksikäs-suklaalta luonnistuvat livekeikkojen lisäksi myös juontokeikat tai suuremmatkin showcaset.

Senya

senya rap/r&b-artisti senya voimaannuttaa kuulijoitaan musiikillaan, joka huokuu itsevarmuutta ja “main character” energiaa. ylex:n läpimurtolistallekin noussut artisti on tehnyt yhteistyötä monien huipputuottajien kuten md$:n, danitellon sekä fractious frankin kanssa. senyan debyyttialbumi vastaukset julkaistiin vuonna 2022. artisti työstää parhaillaan toista albumiaan, jolta on saatu esimakua neljän sinkun verran. tuorein single ikoni ilmestyi tammikuussa 2024. 2023 vuoden aikana artistia kuultiin omien kappaleiden lisäksi feattaamassa kikin sokerii, evelinan ei paineita, maxinin tÄÄ ilta sekä hassan maikalin ketä me huijataan -kappaleilla. haastattelupyynnöt: sony music finland / anniina antti-roiko anniina.antti-roiko@sonymusic.com

Sexmane

sexmane sexmane, eli max sene, on tällä hetkellä yksi suomen kuunnelluimmista artisteista. siilinjärveltä valtakunnalliseksi tähdeksi ampaisseella senellä oli vuoden 2023 aikana samanaikaisesti peräti 18 kappaletta suomen spotifyn top 50 -listalla. häkellyttävät kuunteluluvut ovat näkyneet myös live-suosiona, ja sexshow -kiertueen keikat ovat olleet viime aikojen rap-kentän suosituimpia sekä puhutuimpia esiintymisiä. artistin sexshow -aikakausi huipentuu toukokuussa 2024 helsingin jäähallilla nähtävään the final sexshow:n. kevään 2024 aikana sexmane oli mukana myös yle:n uuden musiikin kilpailussa kappaleellaan mania. sexmane vakuutti niin kuuntelijat kuin kriitikot jo debyyttialbumillaan sextape, joka toi uran alussa artistille 100 listaviikkoa suomen virallisella albumilistalla ja teki hänestä kiistatta yhden mielenkiintoisimmista uuden aallon tekijöistä. todellinen läpimurto tapahtui viimeistään 2022 julkaistulla väärinymmärretty -albumilla, joka asettui albumilistan sijalle 5 ja toi sexmanelle neljä emma-ehdokkuutta. alkuvuonna 2023 julkaistu sextape ii -albumi nousi julkaisuviikonloppunaan koko maailman 5. kuunnelluimmaksi uudeksi albumiksi spotifyn top albums debut global - listauksessa. tuplaplatinaa striimannut kolmas albumi on viimeistään nostanut artistin huikeaan suosioon. kuvat: lucas sene haastattelupyynnöt: sony music finland / anniina antti-roiko anniina.antti-roiko@sonymusic.com

SOFA

sofa sonja kuittisen ja fanni noroilan muodostama rap-duo sofa julkaisi tammikuussa 2023 uuden ep:n nimeltä lucky star. sofa on työstänyt luopumisen, eron, kuoleman, vihan ja lähdön teemoja käsittelevän ep:n yhdessä luottotuottajansa nori kinin kanssa. "ollaan työstetty syksyn 2022 aikana nori kinin kanssa ep, josta ollaan ylpeitä ja iloisia! meitä on inspiroinut luopumisen, erojen, kuoleman, vihan ja lähdön teemat. lucky star -ep kuulostaa meistä melankoliselta mutta silti voimakkaalta. menetyksiin ja luopumisiin kuuluu aina surua mutta myös muutosvoimaa, jossa on paljon energiaa. se on meistä kiehtovaa!", duo valottaa. ep:n biisien et saa mua jäämään sekä lucky star remix-versiot kuultiin myös jakob Öhrmanin ohjaamassa kolme sisarta viides näytös -esityksessä tampereen työväen teatterilla. biisien remix/teatterisovituksista vastaa kaiku studios -tuotantoyhtiö sekä berliinissä että suomessa vaikuttava janne lounatvuori. vuonna 2023 10 vuotta täyttävä sofa on riemastuttanut yleisöä räppäämällä asioista, joista hiphop-kulttuurissa ei juuri ole ennen puhuttu. teatterikorkeakoulussa toisiinsa tutustuneen parivaljakko nousi yleisön tietoisuuteen ep-julkaisuillaan se on fakin aitoo (2014) ja puolukoita (2016). sofan debyyttialbumi bff ilmestyi helmikuussa 2020. pitelemättömästä live-energiastaan tunnettu duo nähtiin vuonna 2019 myös olennaisena osana tavastiankin loppuunmyynyttä d.r.e.a.m.g.i.r.l.s -rapshowta. kuvat: kelmihelmi

Stepa

stepa pohjoisen suomiräpin ääneksikin tituleerattu stepa julkaisee uuden albumin gettotekniikka maaliskuussa 2024. pme recordsille levyttävä artisti suuntaa albumin myötä levyjulkkarikiertueelle, joka käynnistyy maaliskuun lopulla. lämminhenkistä ja tiedostavaa otetta suosivan stepan riimit ovat täynnä hevosvoimaa ja korkeajännitteistä energiaa. nykypäivänä stepan musiikki puhuu yhä enemmän ajan- ja elämän arvokkuuden puolesta, unohtamatta voimista suurimpia: rauhaa ja rakkautta. vuonna 2008 julkaistu debyyttialbumi mc toi rap-artistin suuremman yleisön tietoisuuteen musiikkilehti rumban kutsuttua albumia suomiräpin uudeksi nollapisteeksi. pari vuotta myöhemmin julkaistu studioalbumi made in sodankylä käsittelee artistin suhdetta yhteiskuntaan, myönteisen ajattelutavan merkitystä ja itsetutkiskelua: aiheita, jotka ovat lähellä artistin sydäntä tänäkin päivänä. 2012 helsingin sanomat nosti aren kanssa tehdyn …ja naksuvat luupit -albumin vuoden parhaaksi kotimaiseksi räplevyksi. stepan kolmas sooloalbumi ultramagneettinen ylsi parhaimmillaan suomen virallisen albumilistan viidennelle sijalle, jonka jälkeen henget -albumi vei artistia yhä syvällisimpiin aiheisiin. unelmieni teatteri -niminen ep-trilogia (2019) puolestaan flirttaili iskelmämusiikin, hiphopin ja indierockin kanssa toimien prologina melodisemmalle tuotannolle. kesäisen rento siistii räppii ilmestyi kesällä 2022 ja vuonna 2023 artistilta saatiin eevil stöön kanssa tehty yhteisalbumi et voi pysäyttää meitä sekä useamman vuoden ajalta kertyneitä, albumeilta poisjääneitä kappaleita sisältävä sooloalbumi kodittomat. stepa on mahdollista buukata keikalle myös heimo ilman menneisyyttä -yhtyeensä kanssa.

The Holy

the holy lataa the holyn ajantasainen bioteksti ja kuvat täältä: https://drive.google.com/drive/folders/1vd-z20tw8tlmo8e5vnyrg1uiiuyxiyvl?usp=sharing

Ville Ahonen

ville ahonen minä ja ville ahonen -yhtye julkaisi 2010-luvun alussa kaksi arvostettua albumia, kunnes vetäytyi esiintymislavoilta kaikessa hiljaisuudessa. elokuussa 2023 laulaja ja säveltäjä ville ahonen esiintyi julkisesti ensimmäistä kertaa peräti kahdeksan vuoden tauon jälkeen ja vastaanotto oli haltioitunut. ahonen on sen jälkeen tehnyt harvoja valikoituja keikkoja, jotka ovat olleet järjestäen loppuunmyytyjä.

Windows95Man

windows95man windows95man (oik. teemu keisteri) on tunnettu viihdyttäjä/taiteilija/radiojuontaja/tanssija/malli, jota arvostetaan aina ulkomaita myöten. hän on sympaattinen ja iloinen tyyppi, joka on päiväsaikaan vähän ujo nörtti, mutta kun hän pukee päälleen windows95man -univormun ja pääsee stagelle, hänestä kuoriutuu supermies. windows95man on mukana vuoden 2024 umk:ssa ensimmäisellä omalla singlellään no rules. vastustamattoman tanssikappaleen päätähuimaavista laulusuorituksista vastaa henri piispanen. no rules on elämänohje, jota windows95man on noudattanut koko taiteilijanuransa ajan. se on vastalause tylsälle harmaalle arjelle, jossa ylempi auktoriteetti sanelee "normaalin" ja määrittelee miten saat olla ja elää, miltä saat näyttää, ketä saat rakastaa, miten saat käyttäytyä ja tätä rataa. no rules näkyy musiikin lisäksi hänen muussakin taiteessa. dj-keikkojen lisäksi keisteri on kuvataiteilija, joka tunnetaan kulttuuri-ilmiöitä käsittelevästä ukkeli-taidehahmostaan. windows95man sai alkunsa, kun teemu keisterin youtubeen lataamat kotivideot alkoivat kiertää maailmalla. eräs videoista päätyi jopa nhl-pelin aikana näytettyyn mainokseen. vuoden 2013 dj-keikka flow festivaaleilla sinetöi windows95manin hahmon. keikka-asu syntyi keisterin ystävän lyhyiksi leikkaamista shortseista ja netistä tilatusta windows95-paidasta. sen jälkeen windows 95man on esiintynyt vuoden 2022 helsingin kaupungin uudenvuodenjuhlassa, käärijän jäähallikeikan lämmittelijänä sekä lukuisissa pienemmissä tapahtumissa. moni on törmännyt villeistä lavaesiintymisistä tunnettuun hahmoon myös youtube-videossa, jossa hän villitsee lentokoneen matkustamoa daruden sandstormilla.

Yeboyah

yeboyah valovoimainen artisti ja suunnannäyttäjä yeboyah teki odotetun paluun uuden musiikin pariin maaliskuussa julkaistulla singlellä 10x feat. slani. nyt artisti on julkaissut yebo& -ep:n, jonka jokaisella viidellä biisillä on mukana vieraileva artisti. slanin lisäksi ep:llä vierailevat malu, madboiali, benzko ja yokune. ep:n kaikki kappaleet on tuottanut danitello. ”halusin tän tulevan ep:n myötä luoda tilaa yhteisölliselle tekemiselle. idea kollaboraatio-ep:stä on ollut mun mielessä jo useamman vuoden ja ajatus vaan jalostui kun reissasinulkomaillaviime vuonna. mun mielestä suomessa korostetaan tosi paljon yksin tekemistä tai sit jos tehdään yhteistyötä niin usein taustalla on hyötymistarkoitus. mä haluan kannustaa ihmisiä siihen suuntaan, että luodaan yhdessä ja opitaan toisiltamme. yhdessä luominen on monesti paljon haastavampaa koska jokainen tullaan eri paikoista, mutta yhdessä tekeminen on ainoa tapa miten voidaan mennä yhteiskuntana eteenpäin. halusin myös tehdä fiittivalinnat fiilis edellä ja ep:lle päätyi upean slanin lisäksi mukaan mun ystävä ja viime kesänkeikoilla tuplannut malu, inspiroivaa soundia tekevä madboiali, saksalaisartisti benzko, jonka tapasin ghanassa ja mun pikkuveli yokune”, yeboyah kertoo. 10x -singlelle on julkaistu myös näyttävä musiikkivideo, joka on ensimmäinen yeboyahin kokonaan itse ohjaama video: ”oon ihan ekasta broflake-videosta asti ollut tosi hands-on ohjaamisessa ja videotuotannossa, mutta nyt tuntui oikealta ohjata kokonaan itse. videon avulla haluun nostaa esiin sen miten paljon ennakkoluulot vaikuttaa siihen miten me nähdään maailma. videon lopussa saattaa yllättyä, ettei kaikki ollutkaan niin miten aluksi luuli”, yeboyah kertoo. yeboyah on helsinkiläinen artisti, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tulevaisuuden suunnannäyttäjä, joka aloitti soolouransa vuonna 2017 broflake -singlellä. vuoden 2019 elovena ep ja vuonna 2021 julkaistu debyyttialbumi perhosefekti toivat yeboyahille lukuisia emma-ehdokkuuksia ja artistin vaikuttava liveshow on nähty kaikilla isoimmilla festareilla. haastattelupyynnöt: sony music finland / tommi saarikoski tommi.saarikoski@sonymusic.com

Yona

yona mittavan ja taiteellisesti kunnianhimoisen uran tehnyt yona (oik. johanna rasmus) valmistelee parhaillaan ensi vuonna julkaistavaa, yhdeksättä studioalbumiaan. yona tunnetaan ennakkoluulottomasta ja uniikista tavastaan yhdistellä eri musiikkigenrejä omassa musiikissaan. yonan kappaleille on ominaista henkilökohtainen ote, vahva tunnelataus ja elokuvalliset mittasuhteet. kriitikoiden ylistämä, tapiola sinfoniettan kanssa tehty, yonan viimeisin albumijulkaisu, uni johon herään, palkittiin viime vuonna kriitikoiden valinta -emmalla ja teosto-palkinnolla. albumi oli lisäksi ehdolla arvostetun pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi ja esitettiin kokonaisuudessaan loppuunmyydyissä konserteissa ympäri suomen. toissa vuonna yona ihastutti myös vain elämää -sarjan tähtenä. yonan ilmaisuvoimaisessa yhtyeessä soittavat: yona (laulu) juho kanervo (sello) antti kujanpää (koskettimet) juhani grönroos (kitara) antti kivimäki (basso) tuomas timonen (rummut) jaakko peltonen (valot) paavo malmberg (ääni)

Yrjänä

yrjänä monilahjakkuutena tunnettu artisti ja tuottaja yrjänä on solminut levytyssopimuksen ja julkaisi pme-debyyttisinglensä cray perjantaina 5.4.! single on ensimmäinen irroitus tulevalta kokonaisuudelta ja antaa kuulijoille riemukkaita välähdyksiä tulevasta. “tää ei oo mikään sanoma-biisi. tää on keho-biisi, irtiottoa, hölmöksi mut leijasti... v*tun crayy!”, yrjänä luonnehtii. kesällä 2022 debyyttisinglensä ruudun taa julkaissut yrjänä on noussut omintakeisilla visuaalisilla sinkuillaan nopeasti yhdeksi mielenkiintoisimmista uusista artisteista suomessa. todellisena moniosaajana tunnettu taiteilija kirjoittaa, tuottaa, äänittää ja miksaa kappaleensa itse. maaliskuussa 2023 ilmestyneellä sulle rakas -debyyttialbumilla kuultiin modernia r&b:tä, jossa poikkeuksellisen vetävän lauluflown välittämät rehelliset, vahvat tunteet yhdistyvät kansainvälisen tason soundimaailmaan. “tämä albumi on täynnä mun sielua ja sydäntä. se on mulle tosi rakas ja toivon et se on myös sulle rakas”, yrjänä kertoo. yrjänä tunnetaan soolomateriaalinsa lisäksi huippuluokan tuottajana, jonka kädenjälkeen ovat luottaneet mm. yeboyah, isaac sene, hassan maikal ja sexmane. artisti on lyhyen soolouransa aikana ehditty nähdä jo mm. flow festivalin, ruisrockin ja tavastian lavoilla.