Artistit

Aivovuoto  —  Bee  —  Detalji  —  DJ Ibusal  —  Dj Kridlokk  —  Eevil Stöö  —  Eevil Stöö & Stepa  —  Elias Gould  —  Elsa Brotherus  —  Ex Tuuttiz  —  F  —  Figaro  —  Gasellit  —  good boys  —  Gracias  —  Haamu  —  Hassan Maikal  —  Jesse Markin  —  Joensuu 1685  —  Karri Koira  —  Mary Ann Hawkins  —  MC KOO  —  Mikko Joensuu  —  New Ro  —  Nicole Willis  —  Onni Boi  —  Päkä  —  Pekka Nisu  —  PESSO  —  Pyhimys  —  Raappana  —  Rebekka Holi  —  Saimaa  —  Scandinavian Music Group  —  Seksikäs-Suklaa  —  Senya  —  Sexmane  —  SOFA  —  Stepa  —  The Holy  —  Yeboyah  —  Yona  —  Yrjänä
Aivovuodon äijät seisoskelevat vierekkäin.

Aivovuoto

aivovuoto aivovuoto on vuonna 2012 perustettu, itä-helsingistä lähtöisin oleva rap-yhtye, joka on julkaissut kuusi erinomaisen vastaanoton saanutta levyä; ”aivovuoto”, ”vihaa karkkia” -ep, khidin kanssa tehty split ”se tuli televisiosta / sushi drive-by”, “dötöx”, "utopia sessiot" -ep sekä tuoreimpana keväällä 2020 ilmestynyt "liikkeellä". yhtye koostuu tuottajaveljeksistä miosta ja visasta (k.v.n & lobo, muun muassa smc lähiörotat, instrumentaalilevyjä), sekä räppäri matista, a.k.a. jodarokista (muun muassa kemmuru, freerap, meiän musiikki -levy-yhtiö). aivovuoto on työskentelytavaltaan sessiobändi – musiikki syntyy omassa studio tÖi:ssä. yleensä ensin tulee veljesten tausta, jonka jälkeen matti kirjoittaa siihen biisin ja kappale pyritään purkittamaan välittömästi. tajunnanvirta. spontaanius. aivovuoto nauhalle. yhtye tunnetaan myös omalaatuisista videoista, joista osan herrat ovat itse tuottaneet, käsikirjoittaneet ja joskus leikanneetkin. videot laajentavat kappaleiden maailmaa. aivovuoto on tehnyt videoita myös muille nimellä aivotuotos.

Bee

bee suomen kiinnostavimpiin tulokasartsiteihin lukeutuva bee (bertta seppälä) yhdistelee musiikissaan tummaa poppia ja soulia. upealla ja tunnistettavalla laulusoundillaan erottuvan artistin pitkään valmisteltu debyyttialbumi hupsis näki päivänvalon 15.9.2023. ”hupsis-albumin biisit on tarinoita ja kokemuksia elämästä. elämästä, jossa sattuu ja tapahtuu, niin hyviä kuin huonojakin asioita. biisejä levylle päätyi 11 kappaletta, joista osa on tehty lähempänä julkaisua ja osa taas kirjoitettu jo vuosia sitten, joten tekstejä on eri elämänvaiheista”, bertta kertoo. ”levyn tekeminen on ollut toisinaan ihanaa ja upeaa, usein kuitenkin myös raskasta, erityisesti henkilökohtaisimpien biisien kohdalla. verta, hikeä ja kyyneleitä on vuodatettu, mutta nyt voin ylpeydellä julkaista upean albumin. päällimmäinen tunne on kiitollisuus siitä että vihdoin biisit pääsevät kuunneltavaksi muillekin.” bertta jatkaa. bee nousi ison yleisön tietoisuuteen viime vuonna julkaistulla kolmannella singlellään tequilakahvi, joka pysytteli spotifyn top 50 -listalla yhteensä 77 päivää ja nousi suomen toiseksi striimatuimmaksi kappaleeksi. ylex läpimurto 2023 -voittajaksikin valittu bee haluaa madaltaa ihmisten kynnystä kertoa ongelmistaan ääneen, mutta vastapainona myös saada kuulijansa viihtymään ja tanssimaan. haastattelupyynnöt: sony music finland / sami rikala sami.rikala@sonymusic.com

Detalji

detalji kotimainen elektronisen musiikin tuottaja ja laulaja-lauluntekijä detalji julkaisi maaliskuun lopussa debyyttialbuminsa truly. radio helsingin viikon levynäkin soinut albumi on kanavan mukaan "täydellisyyttä hipova elektronisen tanssimusiikin kokonaisuus". vuosituhannen vaihteen elektronisesta musiikista, klubikulttuurista ja queer-rakkaudesta inspiroitunut levy on ehditty noteerata maailman suurimmissa tanssimusiikkiin keskittyvissä medioissa (mixmag ja dj mag). ajattomasta soundistaan ylistetyn artistin uudessa tuotannossa emootiot ja intiimi tulkinta yhdistyvät ilmaviin kitarariffeihin, new age -kaikuihin ja 90-luvun alun rave-estetiikkaan. ennen debyyttiä detaljilta on ilmestynyt kaksi ep:tä ja singlejä, joiden johdosta hänet huomioitiin vuoden 2020 emma-ehdokkuudella ja femmagaalan vuoden elektroninen artisti -palkinnolla. vaikuttavasta liveshow’staan tunnettu artisti on keikkaillut suomen suurimpien tapahtumien lisäksi yhdysvalloissa ja euroopassa mukaan lukien sxsw, eurosonic ja iceland airwaves -festivaalit. helsingistä kotoisin oleva detalji rakentaa vakuuttavasti kansainvälistä uraa tiiminsä kanssa, johon kuuluu mm. kanadalaistähti grimesin kanssa aikaisemmin työskennellyt manageri jason white.

DJ Ibusal

dj ibusal gasellien thube hefnerinäkin tunnettu dj ibusal julkaisi tammikuussa 2018 viimeisimmän sooloalbuminsa "yksin kotona 17". mm. hiteiksi nousseet "pilalla" ja "anna mun olla rauhas" -kappaleet sisältävä lakonisen pohdiskeleva albumi oli monelle räpin kuuntelijalle vuoden positiivisimpia yllätyksiä ja ibusalin raret keikat ovat olleet lähes järjestäen täyteenammuttuja.

Dj Kridlokk

dj kridlokk median älykköräppäriksi ristimä dj kridlokk on yksi suomen arvostetuimmista räppäreistä ja tuottajista. artistin kaikki kolmea albumia ovat olleet arvostelumenestyksiä ja vuonna 2014 ilmestynyttä "mutsi"-pitkäsoittoa pidetään yhtenä suomiräpin mestariteoksista. parhaillaan uutta materiaalia valmistelevan dj kridlokkin tuorein albumi "silius" ilmestyi vuonna 2019.
Kuva: Iiro Kuosmanen

Eevil Stöö

eevil stöö parikymmentä vuotta pelissä vaikuttanut eevil stöö on suomalaisen räpin omaperäinen helmi. eevil stöön sanoitukset ja sävellykset edellisellä marsipan wave -levyllä palkittiin myös arvostetulla teosto-palkinnolla toukokuussa 2022. röpi marsipaanin kynä ei ole tylsynyt kesällä 2022 ilmestyneellä “puolikas tiili” -levylläkään, kuten aiemmin julkaistut sinkut ”lucy lawless ” ja ”oon legit” antoivat olettaa. kylmänviileällä flow’lla varustettu röpi laittaa tyhjänpuhuja-räppärit sujuvasti nippuun samalla, kun muistelee neppaushetkiä hiekkalaatikolla neptunesin tahtiin. lyyrikkona vapautunut taiteilija marsipaani antaa mielen ja kielen virrata puolikkaan tiilen verran kirjaimellisesti vertaansa vailla olevaa riimiä. stöö tunnetaan myös pyörittämästään katakombi-levy-yhtiöstä.

Eevil Stöö & Stepa

eevil stöö & stepa sodankylän too shortiksikin tituleerattu stepa ja marsipan wave -albumin tiimoilta teosto-palkittu eevil stöö julkaisivat 21.4 yhteisalbuminsa. yhdysvaltalaisesta bay area -räpistä inspiroituneesta et voi pysäyttää meitä -albumista eevil stöö kertoo: “soitin levyn darth vaderille ja se sano ‘bay area gangsta rap is strong with this one’. se oli ihan oikeessa. ollaan stepan kanssa kumpikin pumpattu west coast räppiä pienestä asti ja tällä levyllä se kuuluu. turha kovistelu on jätetty pois ja koitettiin tehdä biisejä joista tulis kaikille hyvä fiilis.” et voi pysäyttää meitä -albumi on ensimmäinen pme recordsin ja katakombi recordsin yhteisjulkaisu. albumilta on julkaistu sinkut tyh-mÄ ja kaikki mitä teen on rap. stepa kertoo albumin työstämisestä näin: “me molemmat ollaan tultu toistemme tyylejä puoleen väliin vastaan ja samaan aikaan me molemmat kuulostetaan omilta itseltämme. mun mielestä tää kokonaisuus kuulostaa siltä, miltä stöön ja stepan kuuluukin kuulostaa. meistä kumpikaan ei odottanut, että toinen pelastaa toisen huonolta säkeeltä vaan molemmat pidettiin huoli, että kirjoitukset pysyy tikissä introsta outroon. pehmeegoo ja octn syötti hyviä biittejä suoraan lapaan.” artistit kertovat albumin viimeistelyn olleen yllättävän helppoa, jossa kaikki palat loksahtivat maagisesti kohdalleen: “iso kiitos tästä tuottajille! raimo feat oli vika mikä meiltä puuttu ja se nauhotettiin korjaamon bäkkärillä. räe toimitti. salute!” albumilla vierailevat suomiräpin kaanonista tutut are, raimo ja pajafella. eevil stöö ja stepa tekivät alkuvuodesta 2023 erittäin suositun, kahdeksan kaupunkia kattavan yhteiskiertueen, jonka keikoilla kuultiin molempien artistien täyspitkät omat setit. suurin osa kiertueen keikoista oli loppuunmyyty. parikymmentä vuotta pelissä vaikuttanut eevil stöö on suomalaisen räpin omaperäinen helmi. eevil stöön sanoitukset ja sävellykset hänen marsipan wave -levyllään palkittiin arvostetulla teosto-palkinnolla toukokuussa 2022. eevil stöön kynä ei ole tylsynyt 2022 ilmestyneillä puolikas tiili-, sekä dungeon & dragon -albumeillaan. stepa on tunnettu hyvästä meiningistä ja iloisesta sielusta sekä räppiurasta, jolle ei loppua näy. artistin edellinen albumi siistii räppii sisältää kymmenen kappaletta, joita siivittää kesäisen rennot tuotannot. sodankylästä kotoisin olevalla artistilla on vaikuttava ja monipuolinen ansioluettelo musiikin saralla.

Elias Gould

elias gould kitaravetoista, brittivivahteista indie-rockia tekevä helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä elias gould julkaisi syyskuussa 2022 odotetun kakkosalbuminsa susihavaintoja. vastaavan tuottajan riku mattilan ja kirjailija-toimittaja ronja salmen kanssa luotu, yhdeksän kappaletta sisältävä albumi on gouldille syväluotaava taidonnäyte jolla kertojana kuullaan epävarma ja levoton henkilö. ““levy kertoo ulkopuolisuuden tunteesta jota olen myös itse kokenut ja tiedän, että moni arjessaan kokee. toivon tietysti, että levyä kuuntelemalla tuo tunne hetkellisesti helpottaisi. meitä on muitakin jotka käyvät läpi samoja juttuja. albumin teemoina ovat ulkopuolisuus ja levottomuus asioiden välissä. kun ei oikein enää kuulu vanhaan, mutta mitään selkeää uuttakaan ei ole näkyvissä niin ratkaisuja haetaan monesta suunnasta”, gould kertoo.   “levynteon aikana olen itse käynyt läpi samanlaisen matkan. parin viime vuoden aikana itselleni ovat kirkastuneet asiat jotka ovat minulle tärkeitä ja mitä kohden haluan mennä. levy loppuu toiveikkaaseen siivet-kappaleeseen ja sellainen olo itsellänikin nyt on.” albumin tuottaja riku mattila on palkittu mm. usealla tuottaja-emmalla ja musiikkialan elämäntyöpalkinnolla kultaisella emmalla. lukemattomia kulta- ja platinalevyjä tuottanut mattila on viime aikoina tunnettu yhteistyöstään mm. samuli putron ja pyhimyksen kanssa. gouldin albumin tuotantoihin on tuonut oman lisämausteensa mm. lauri haavin albumia työstänyt aaro630.   “aaro teki minuun suuren vaikutuksen viimeistelemällä tuotannot kunnioittamalla niitä raakoja tuotantoja joita olin itse tehnyt. kappaleissa säilyi oma näkemykseni, mutta ne kuulosti helvetin paljon paremmalta”, gould kertoi yhteistyöstä. lukiossa elias gouldiin tutustunut ronja salmi on toimittaja ja kirjailija joka on tunnettu mm. työstään helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajana (2018-2021) sekä tv-sarjastaan mitä mietit, ronja salmi?. gouldia ja salmea on yhdistänyt rakkaus kitaravetoiseen indie-brittipoppiin ja yhteiset kaveripiirit kehystivät albumin aihemaailmaa. “olemme kasvaneet aikuisiksi samassa kaupungissa ja  koenkin että helsinki on yksi hahmoista levyllä. eliaksen kanssa oli helppoa löytää yhteinen maailma josta kertoa. minulle oli alusta lähtien itsestäänselvää minkälainen tyyppi levyllä puhuu. toivon että joku löytää itsensä levyltä ja tuntee hetken ajan olevansa kaltaistensa seurassa.”, ronja salmi kertoo. gould on ennen soolouraansa soittanut rumpuja one of the pigeons ja spectral rays –yhtyeissä sekä keikkaillut muun muassa ronyan, graciaksen, noah kinin ja hätä-miikan kanssa. elias gould on myös monelle tuttu ilves- ja kansallisteatterin lavoilta sekä elokuvista miss farkku suomi (2012), hyväntekijä (2014), paratiisi (2011) ja tuntematon sotilas (2017).

Elsa Brotherus

elsa brotherus elsa brotherus on helsinkiläinen 20-vuotias laulaja-lauluntekijä. brotheruksen supervoima on sanoittaa ja herättää henkiin hetkiä, joita useimmat meistä ovat käyneet elämässään läpi. usein nämä hetket liittyvät merkityksellisiin kohtaamisiin, vaikeisiin päätöksiin tai mielensisäisiin kamppailuihin ja haavoittaviin kokemuksiin. brotherus kuvailee itseään sosiaaliseksi seikkailijaksi, jolla on loputon kiinnostus oppia muista ihmisistä, heidän elämästään ja persoonastaan. monesti uudet kohtaamiset tuovat mukanaan myös uusia tarinoita, jotka päätyvät lopulta kappaleiden sanoituksiksi. kappaleiden minimalistinen ja tummanpuhuva tuotanto yhdistettynä brotheruksen herkkään ääneen luovat äänimaiseman, joka huokuu öistä tunnelmaa ja rauhaa. Öisin pienetkin nyanssit ympäristössä voimistuvat ja aistit herkistyvät. näin myös brotheruksen musiikissa pieni voi olla suurta ja voimakasta. kirjoittamisen lisäksi myös musiikki ja soittaminen ovat kuuluneet brotheruksen elämään jo pienestä pitäen. varsinainen kipinä oman musiikin tekemiseen syntyi, kun brotherus meni veljensä johannes brotheruksen kanssa studioon. lopputuloksena oli toukokuussa 2022 julkaistu omakustanne debyyttisingle kämppiksii, joka noteerattiin muun muassa ylex:n nosteessa -sarjassa ja spotifyn soittolistoilla. syksyllä 2022 brotherus allekirjoitti levytyssopimuksen vild musicin kanssa. keväällä 2023 julkaistut singlet valomerkki ja ketään niin kuin sua löysivät tiensä nopeasti mm. spotifyn ja ylex:n kuratoimille soittolistoille ja ovat nostaneet artistitulokkaan nimen monen kuulijan tietoisuuteen.

Ex Tuuttiz

ex tuuttiz jäljittelemättömästä tyylistään ja vertaansa hakevasta flowsta tunnettu ex tuuttiz (ent. tuuttimörkö) on pitkän linjan suomiräppäri. nykyään oman ofn-levynmerkilleen levyttävä nuori og on julkaissut urallaan kolme albumia, joista vuonna 2016 ilmestynyt kromihammas nousi myös suomen albumilistan ykköseksi. ex tuuttixen neljäs pitkäsoitto ilmestyy syyskuussa 2023. albumilta on jo saatu esimakua singlejen kaviokeissi, omistautunu ja ei tarvii mennä kotiin (ft. kriso) myötä.

F

f emma-palkittu rap/r’n’b-artisti f julkaisee keväällä 2024 uuden albuminsa self-helpless. self-helpless on antiteesi itsensä jatkuvalle kehittämiselle ja ylistys keskeneräisyydelle. visuaalisesti albumi kumartaa 90-luvun ikonisten tähtien, kuten anna nicole smithin ja pamela andersonin suuntaan. albumilta on julkaistu tähän mennessä neljä singleä: musiikkivideollaan vakuuttanut taas mennään, muija on ku kone, teetä (feat. tuplakääk) ja naispaholainen ii. rohkeista ja visuaalisesti kekseliäistä livekeikoistaan ylistetty f tunnetaan parhaiten ihana-hitistään joka lähentelee kultarajaa. monipuolinen, vahvoja albumikokonaisuuksia luova artisti on ollut ehdolla emma gaalassa useasti ja vuonna 2021 hänet palkittiin vuoden musiikkivideo-palkinnolla.

Figaro

figaro laulaja-lauluntekijä figaro julkaisi kesäkuussa 2022 debyyttialbuminsa “näin mä haluun sut muistaa”. lukuisien eri artistien kanssa biisejä tehneen figaron levyllä vierailevat sexmane, vesala ja abreu. koko levyn konseptilla artisti halusi luoda fiiliksen nuoruuden ikuisilta tuntuvista kesistä ja huolettomuudesta, joihin kaipaa yhä useammin. etenee recordsille levyttävä figaro on musiikillinen monilahjakkuus, jonka herkkä tuotanto yhdistelee elementtejä eri genreistä. figaro kirjoittaa mielenmaisemistaan tarinoita, joihin kuulija voi upota sisään. kappaleet käsittelevät nuoren aikuisen ahdistuksia, ihmissuhteita ja ympäröivää maailmaa. ”halusin tehä debyyttilevyn mun lapsuudesta ja nuoruudesta. se kertoo kasvamisesta välillä liian nopeastikin muuttuvaan maailmaan, mihin en oo aina meinannut sopeutua vaikka mun nuoruuden kokemukset on onnelliset. näin mä haluun sut muistaa vie ensirakkauteen, ensimmäisiin sydänsuruihin ja nuoruuden muihin oivalluksiin. tää levy on tehty pitkälti pari vuotta sitten heviteemun kanssa helteisenä kesänä punavuoressa ja matkan varrelle on mahtunut haasteita, kasvua ja paineita. vaikka on muuttunut ihmisenä, tuntuu hyvältä saada tää jakso elämästä jollain tapaa pakettiin.”

Gasellit

gasellit suomen suosituimpien yhtyeiden joukkoon noussut gasellit julkaisi maaliskuussa 2023 jo kahdeksannen studioalbuminsa "gasellin kyynel". kahdentoista kappaleen albumi sisältää mm. hittisinglet pakko relaa ennen kun mä delaan, laulu ilman sanoja feat. abreu sekä katto auki. levyn tekoprosessin aikana yhtye yritti unohtaa vertailun muihin ja keskittyä musiikissaan elämän pieniin valonsäteisiin, vaikka maailma ympärillä myllertääkin. ”tuntuu, että viime levyllä me ruodittiin paljon ahdistusta ja jonkinlaista maailmantuskaa. se tuntui tehdessä tärkeältä, ehkä helpotti siinä pahimmassa koronamyllerryksessä omaa olemista, mutta oli myös aika raskasta. tämän levyn alkumetreillä me päätettiin, että nyt koitetaan löytää rypemisen sijaan biiseihin enemmän riemua ja valoa. saatiinkin omasta mielestämme tallennettua paljon hyviä hetkiä ja moodeja levylle. kyyneleet valuu edelleen, mutta ainakin osa niistä tippuu ilosta”, yhtye kertoo. gasellit on noussut 14-vuotisen taipaleensa aikana suomiräpin kärkinimien joukkoon, josta osoituksena toistasataa miljoonaa toistoa spotifyssa sekä vuoden yhtye -palkinto emma gaalassa vuonna 2019. haastattelupyynnöt: sony music finland / sami rikala sami.rikala@sonymusic.com

good boys

good boys good boys on fennoskandian ensimmäinen täysin hyvyyskeskeinen bändi. good boys on jo hyvän tovin luonut äärimmäisen laadukasta ynnä omaperäistä räppiä silkalla tahdonvoimalla sekä fiilispohjalla, ja löytänyt paikkansa suomiräpin sulkapallokentältä. good boys on monipuolinen, laaja-alainen, erinomainen ja eräänlainen yhtye. good boys on kulttuurin ja hyvinvoinnin kannalta olennainen osa ruokavaliota. good boys on nähtävä livenä, jos aikoo väittää ikään kuin tietävänsä, että mistä on kyse, että. good boys on se mistä on kyse, eikä muusiksi muutu. good boys julkaisi täysipitkän esikoisensa suurenmoinen unelma toukokuussa 23.

Gracias

gracias eleganssillaan suomiräpin kaanonista erottuva gracias julkaisi odotetun suomenkielisen debyyttialbuminsa toukokuussa 2020. pme recordsin julkaisema "graciasi lp" on syväluotaava henkilökuva artistin elämästä ja se sisältää mm. hitit "tyylit" ja "ajaton". vuonna 2010 julkaistulla "hki"-musiikkivideolla suuremman yleisön tietoisuuteen noussut gracias on aiemmin julkaissut kaksi englanninkielistä albumia "elegeni" ja "globe". artistin suomenkielistä räppiä on kuultu mm. gettomasan platinaa striimanneilla "entä sä" ja "ei mitää järkee" –biiseillä.. "graciasi lp on kypsä, mutta herkkä, trendikäs, mutta iätön. se on klassikkoainesta." -linda söderholm / soundi

Haamu

haamu haamu on alun perin joensuusta lähtöisin oleva rap-artisti ja tuottaja. monissa projekteissa vaikuttanut muusikko on julkaissut viisi soololevyä ja vieraillut kymmenillä suomalaisilla rap-julkaisuilla sekä tuottanut suomessa mm. kubelle, gettomasalle, palefacelle ja stepalle. uusin sooloalbumi "perhe" julkaistiin rekamin luotsaaman pihlderbergin kautta 12. toukokuuta 2023. haamu tekee musiikkia myös kansainvälisesti, artistinimellä misha. hänen musiikkia on kehuttu laajalti ja nostettu muun muassa bbc radio 1xtran, kanadan cbc:n ja soulection radion toimesta. mishan kappaleita on kuultu myös hbo maxin south side-sarjan kahdella tuotantokaudella. spotifyssa mishan musiikkia on striimattu jo yli 50 miljoonaa kertaa.

Hassan Maikal

hassan maikal hassan maikal on upealla lauluäänellään valloittava rap/r’n’b-artisti, jonka debyyttialbumi betonitarha ilmestyi toukokuussa 2021. mm. singlet 'yksinäistä' ja 'hullu' sisältävä pitkäsoitto keräsi laajalti kehuja ja kahmi peräti neljä emma-ehdokkuutta. parhaillaan toista albumiaan valmistelevan hassan maikalin uusi single 'päästit mut pois' ilmestyi helmikuussa 2023. biisi kertoo rakkaudella pois päästämisestä, oli sitten kyse parisuhteesta tai suhteesta itseensä. irti päästäminen on myös rakkautta ja vaatii rohkeutta. tulevalla albumilla tullaan kuulemaan aiempaa enemmän vaikutteita afrikkalaisesta, erityisesti somalialaisesta musiikista. haastattelupyynnöt: sony music finland / anniina antti-roiko anniina.antti-roiko@sonymusic.com

Jesse Markin

jesse markin indiekomeetta jesse markinin odotettu toinen albumi noir ilmestyi kesäkuussa 2021. siinä missä debyyttialbumi folk oli teemaltaan yhteiskuntaa tutkiva, on noir tutkimusmatka markinin sisimpään. musiikin tyylilajeja erittäin tyylitajuisesti yhdistelevä pitkäsoitto on ollut todellinen arvostelumenestys, jota mm. helsingin sanomat hehkutti arviossaan sanoin "jesse markinin uusi albumi on ihanaa musiikkia ja ylittää suvereenisti odotukset". noir poiki markinille myös emma-ehdokkuuden vuoden rock- kategoriassa. albumin on tuottanut totte rautiainen ja sen julkaisivat yhteistyössä vild recordings ja saksalainen popup-records. the megaphone state -yhtyeestä soolouralle ampaisseen viljakkalalaisen markinin ura lähti kovaan nousukiitoon 2019 julkaistun folk-albumin myötä. markin keräsi hyllyynsä niin kaksi emma-pystiä, teosto-palkinnon kuin myös vuoden merkittävin artisti -palkinnon (femma-femma) femma gaalassa sekä vuoden albumi -palkinnon indie awardseissa. myös kansainvälinen media on noteerannut liberialaissyntyisen suomalaisen menestyksen. markinista ovat kirjoittaneet mm. american songwriter, fault magazine, afropunk, complex, clash magazine sekä cq japan. liverintamalla menestyssalbumi on vienyt markinin kotimaisten festivaalien lisäksi myös euroopan lavoille eurosonic-, iceland airwaves- ja ja ja ja london -tapahtumiin.  

Joensuu 1685

joensuu 1685 lumisien peltojen ympäröimässä pienessä punaisessa studiorakennuksessa pohjanmaalla äänitettiin joensuu 1685 -yhtyeen täyspitkää albumia nimeltä Öb, joka jäi viimeistelemättä yhtyeen jäädessä yllättäen tauolle vuonna 2010. tauko kesti kahdeksan vuotta. yhtyeen palattua esiintymislavoille flow-festivaalilla vuonna 2018, palasivat mikko, markus ja risto joensuu myös kesken jääneen albuminsa pariin.  Öb äänitettiin uudestaan ja päivitettiin osin sanoituksiensa, sovitustensa ja sävellyksiensä puolesta kuitenkin kunnioittaen alkuperäistä visiota albumista.  levyn varhaisimmat sävellykset ja sanoitukset ovat vuodelta 2009, tuoreimmat vuodelta 2019. levy on kulttimaineeseen nousseen joensuu 1685 -yhtyeen toinen täyspitkä albumi ja on nauttinut suomen indiepiireissä maineesta levynä, jonka moni olisi suonut kuulevansa - nyt tuo kuuleminen on vihdoin mahdollista. levyn kiinnostavuutta on entisestään lisännyt mikko joensuun sekä risto ja markus joensuun siinai -yhtyeen kansainvälisesti tunnustetut albumit ja urat, jotka seurasivat joensuu 1685 -yhtyeen tauolle jäämistä.  Öb on teemallinen levy, joka osin sekä sävellyksien että sanoitusten kautta tutkii mikko, markus ja risto joensuun oletetun yhteisen esi-isän, peter krookin (synt. 1685), tarinaa. tarinassa krook on vangittuna välitilaan pohjanmaan laakeisiin ja pysähtyneisiin maisemiin vailla paikkaa, minne mennä tai minne palata. krook etsii vapahtajaansa kaupungin valoista, meren sylistä, rakastajansa iholta, unistaan, marketin hyllyjen välistä ja houreisista näyistään. albumi toimii vertauskuvana sille matkalle, jonka yhtye on kulkenut levyn ensisoinnun syttymisestä sen viimeisen soinnun hiljenemisen hetkeen saakka. levyllä on mittaa noin tunti mutta sen sisällä soi vuosikymmen ja enemmän kätkien sisäänsä alkuja, loppuja sekä elämän jatkuvalle muutokselle suostumista.  "kun palasimme Öb:n ääreen, saimme uudestaan upota virtaan, josta ammensimme ja edelleen ammennamme. on suurta kotiin paluun juhlaa ja täysin ainutlaatuista julkaista jotain näin pitkään mieliemme aallokossa hioutunutta ja antaa se vihdoin kuulijoille." joensuu 1685 syntyi vuonna 2007, kun risto joensuu liittyi veljeksien markus ja mikko joensuun bändiin.  ”meillä oli jo tuolloin melko tarkkarajainen visio musiikista, jota halusimme tehdä ja kuulla.” tämän vision pohjalta julkaistiin vuonna 2008 22-pistepirkkojen asko keräsen tuottama eponyymi esikoisalbumi (2008), joka teki bändistä ilmiön ja nosti joensuut indiepiirien huulille niin suomessa kuin euroopassakin. bändistä kirjoittivat ylistäviä arvioita mediat nme:stä mojoon ja ihmiset faniintuivat niin kusenhajuisissa kuppiloissa kuin festivaaleillakin.

Karri Koira

karri koira samettiääninen karri koira teki vuonna 2023 näyttävän paluun suomen musiikkikentän eturiviin. pitkän julkaisutauon katkaissut suoraan sydämeen -kultasingle nousi yhdeksi kesän 2023 isoimmista hiteistä ja on pyörinyt ilmestymisestään saakka radioiden soittolistoilla. huikeat määrät festarikansaa tanssittanut artisti ihastutti fanejaan myös juhannuksen julkaistulla 'istun sun kyytiin'-sinkulla sekä lokakuussa shrty:n kanssa julkaistulla veikeällä 'evor'-kappaleella. karri koira nousi suuren yleisön tietoisuuteen rnb:tä sisältävällä k.o.i.r.a. albumilla (2012). platinaa myynyt teos on noussut yhä uusia yleisöjä koskettavaksi klassikoksi.

Mary Ann Hawkins

mary ann hawkins uudeksi suomalaiseksi surf-rock-ilmiöksi singahtanut mary ann hawkins sekoittelee elokuvallista tunnelmointia vaaralliseen rock-soundiin. helsinkiläisyhtyeen odotettu debyyttialbumi ilmestyi svart recordsin kautta toukokuussa 2022. tyylikäs pitkäsoitto on kerännyt suitsutusta medioissa ulkomaita myöten. "an instant surf rock classic" - europavox "perinne on päivitetty itsevarmasti ja hyväntuulisesti nykyhetkeen" - helsingin sanomat ****/***** "suomalaisen surf rockin uusi valtias" - kulttuuritoimitus ****/***** kokopitkän lisäksi mary ann hawkins on julkaissut kaksi ep:tä ja tehtaillut useita kehuja keränneitä lyhytelokuvamaisia musiikkivideoita. pääasiallisesti instrumentaaleista kappaleista koostuvien keikkojen on sanottu olevan vauhdikkaita, hikisiä sekä villejä. viime vuosina bändi on esiintynyt suomen lisäksi ympäri eurooppaa. ***** mary ann hawkins is a helsinki-based five-member surf rock band that combines cinematic soundscapes with menacing rock music. their live shows, consisting mainly of instrumental pieces, have been described as fast, sweaty and wild. for the past few years the group has actively toured in finland, their home country, as well as around europe, thereby reinforcing their reputation as a new finnish surf rock phenomenon. in addition, mary ann hawkins have been praised for their narrative music videos. the band has released two ep’s, and their much-awaited debut full-length album was released through svart records in spring 2022. "an instant surf rock classic" - europavox

MC KOO

mc koo mc koo on helsinkiläinen räppäri joka on tehnyt musiikkia täydestä sydämestä jo 14 vuotta. mc koo julkaisi debyyttialbuminsa "koon maailma" huhtikuussa 2017 ja sinkkujulkaisut "kuuma mimmi" ja "kolamies" ovat keränneet satojatuhansia kuunteluita suoratoistopalveluissa. musiikkivideoita on niin ikään katsottu youtubessa yhteensä yli 650 tuhatta kertaa. ahkerasti keikkaileva artisti on julkaissut 2022 vuonna singlet "hima" ja "unelmii", jonka on tuottanut Äänet käskee. mc koon keikat ovat täynnä energiaa ja hyvien vibojen ilotulitus loppuu vasta kun viimeinen biisi on vedetty. mc koon livekattaukseen kuuluvat itse maestron lisäksi vokalisti lilli aro sekä dj:nä ja tuplaajana toimiva lossi t.

Mikko Joensuu

mikko joensuu mikko joensuu on hehkutettu laulaja-lauluntekijä, jonka kymmenen vuoden aikana syntynyt levysarja amen 1–3 on massiivinen persoonallinen teoskokonaisuus. se rakentaa musiikillisesti rikkaana ja moninaisena jatkumona tarinaa uskosta ja elämästä, uskon riippuvuudesta siitä luopumiseen, vapautumiseen ja henkiseen eheytymiseen. amen 1:n (2016) akustisista ja eteerisistä folk- ja country-sävyistä se etenee amen 2:n (2016) voimalliseen rockiin sekä säröisten sähkökitaroiden rytmiin ja voimaan vapautuakseen amen 3:ssa (2017) syntetisaattorien äänimassan pitkiin kokonaisuuksiin. joensuu sai amen 1 & 2 -teoksistaan teosto-palkinnon. artisti tunnetaan myös joensuu 1685 -yhtyeen laulajana. “the greatest home-grown music ever made in finland.” rumba magazine (finland) on mikko joensuu’s amen 1. “unparalleled in finnish music.” soundi magazine (finland) on mikko joensuu’s amen 2. ***** the finnish singer-songwriter mikko joensuu is each album is an unfiltered manifestation of mikko’s search to free himself from his past and move on. in his home country, reviews of the “snow-white pure” amen 1 pointed to its intimacy and minimalism. amen 2 was “moving toward the light” with “more life-affirming lyrics” than amen 1. on amen 3, mikko explains that “the harmonic features of amen 1 and the popiness of amen 2 swim into another world where i forgot the usual ways i write songs. the songs live in a bigger world where i did not analyse what happened. amen 3 is more free.”  “these are personal albums,” reveals mikko, explaining his inspirations. “personal emotions run through these albums. one main thing is depression, the darkness that people sometimes go through. the other thing is the religious aspect of my life. i was raised in a pentecostal christian home and surroundings. i grew up to be the person i am through that and i had to ask what is the concept of god, and how we ease our pain finding places which comfort us. these were big themes. yet i didn’t think about them when i was writing the songs and didn’t specifically want to write songs about them. then, in 2013, i realised these were the themes: when i say goodbye to the depression, my dilemmas with the idea of god and giving up on the idea that there actually is one.” without knowing it then, mikko had begun writing the songs for each of the three albums in 2009 while still in his band joensuu 1685, who issued one album. they splintered after the release of a single in 2011. mikko then stepped back from the edge of the stage to work unassumingly with the singer manna. in january 2013, though, he realised the songs he had written for himself were not for one solo album, but three. “i know it would have been crazy to have sat down and said ‘i will make three albums’,” he laughs about when he took stock. “but i suddenly knew which songs would be on each of the albums.” in the summer of 2013, he began recording in a cottage by his lakeside home in lappajärvi, in the south-west of finland. once svart records began hearing the results, the label instantly came on board. amen 1 was released in august 2016. amen 2 followed in october. reviews of amen 1 and amen 2 have conjured names like fred neil, spiritualized’s jason pierce, townes van zandt and jimmy webb while getting to grips with contrasts between the sparseness and grandeur of each album. amen 3, though, is sonically darker and more dense. mikko’s new album eschews the acoustic approach of amen 1 and has less of the nervy energy of the more fully arranged amen 2. amen 3 is where, musically, anything goes. freed from his previous self-imposed musical restrictions, mikko has allowed the songs to go anywhere they wish. from the 19-minute suite “the word in me” to the ebb and flow of the 15-minute “house of fire”, amen 3 is about unfettered expression. asked about musical inspirations, mikko unexpectedly admits he “has not been listening to anything for years. i feel good about inventing things on my own. of course, i’ve done my days of collecting influences and have respect for scott walker and the productions of lee hazlewood but the film director andrei tarkovsky has been there for me the whole time. he builds beautiful and weird worlds which have a lot to do with how a person’s mind works. he captures – takes – your soul. you sink into the complete worlds he has built.” it makes sense that the director of films such as solaris and stalker, which question the nature of what is real and what is not is central to mikko’s world. mikko, himself, has been questioning his own reality. “in that time, the depression – a helpless state – was related to the fact i gave up with religion,” he explains. “i had to honestly realise it is up to me how i am going to live my life. there was no one else who could do it for me. with the first two albums, it was very comforting when i realised people with no interest in god have connected with the emotional side of the songs. they are universal. however they are inspired, they are about being a human being.” with the deeply personal, emotional and majestic amen 3, mikko joensuu had completed the search to discover who he is. finland has already recognised his incomparable achievement. now, with the release of amen 3 by svart records, it is time for the world beyond his country’s borders to connect with the remarkable mikko joensuu.

New Ro

new ro new ro on helsinkiläinen laulaja, lauluntekijä ja tuottaja, jonka upeat laulutaidot ja räiskyvä persoona ihastuttaa heti. hän kirjoittaa ja tuottaa kappaleensa itse, joka on edesauttanut luovuuden kukoistamista studiossa. new ro’n helmikuussa 2021 ilmestynyt debyyttialbumi ‘late bloomer’ näyttää kuka hän todella on. se on kokonainen, samaistuttava ja kaunis kasvutarina oman tien kulkijasta, joka on löytänyt kotiin.  new ro’n oma soundi on kirkkaampi kuin koskaan. se on nerokas yhdistelmä modernia poppia ja r’n’b:tä 80- ja 90-luvun nostalgialla höystettynä. new ro’n tarttuvat rytmit, huumaavat melodiat ja killerit koukut ovat omaa luokkaansa.  kaiken lisäksi new ro on hempskutin hauska – sen tietää kaikki seuraajat. kuvat: hayley lê ___ what do you get when you combine an insane vocal range, comedic chops, über kindness and lots of pink? well - that’s ronja stanley aka new ro for you. with 10 years in the music industry under their belt, new ro has the skillset and wisdom of an artist who has had time to grow and blossom. and blossom they have, releasing their self-produced album “late bloomer” and a couple of ep’s within the last two years, not to mention building a loyal fanbase on social media. previously known as “ronya”, new ro loves r’n’b, quirky and honest storytelling and nostalgia, influenced by björk, erykah badu and flight of the conchords. their live performances never leave a shadow of a doubt that they are one of the best vocalists in finland, while their charisma and colourful energy keep the audience dancing and laughing. together with their two-piece band they bring in funky basslines and infectious drums, adding another layer of character and groove to the music. new ro never stops refining their art, and whether it’s on stage or online - they truly live to entertain. photos: hayley lê  

Nicole Willis

nicole willis brooklyn-lähtöinen nicole willis on arvostettu laulaja ja tuottaja, joka on pitkällä urallaan seikkaillut niin acid jazzin, soul revivalin, housen, trip hopin, funkin, soulin kuin future disconkin maailmoissa. willis tunnetaan mm. the soul investigatorsin kanssa vuonna 2005 julkaisemastaan, maailmanlaajuista arvostusta nauttivasta "keep reachin' up"-albumista ja jimi tenorin kanssa tehdyistä "cola & jimmu"-levytyksistä. ennen 90-luvun alussa alkanutta soolouraansa hän toimi taustalaulajana mm. curtis mayfieldin, leftfieldin ja shawn lee & bosq:n yhtyeissä. nicole willisin tuorein pitkäsoitto "my soul sensation" näki päivänvalon alkuvuodesta 2019. artisti esiintyy tällä hetkellä seitsenhenkisellä nicole willis & band -kokoonpanolla. nicole willis on mahdollista buukata keikalle myös kalifornia-keken tai elektroyhtye jessen kanssa.

Onni Boi

onni boi onni boi on helsinkiläinen laulaja, jonka herkkä ja tyylitietoinen elektroninen musiikki uhkuu yölllistä tunnelmaa. artistin vakuuttava debyytti-ep ilmestyi lokakuussa 2017. mm. bassoradion vuoden toiseksi soitetuimman kotimaisen kappaleen "colors" sisältänyt julkaisu sai osakseen runsaasti positiivista huomiota ja vei artistin esiintymään mm. ääriään myöten täydelle teltalle flow festivalilla. onni boin toinen ep "they're good but they're not funny like you" ilmestyi keväällä 2019 ja osoitti artistin olevan vahvasti matkalla kohti kansainvälisiä vesiä. sinkkunakin lohkaistun "tides"-kappaleen upea musiikkivideo nousi myös emma-ehdokkaaksi.  

Päkä

päkä päkän ensimmäinen sooloalbumi 'menestysalbumi' ilmestyi 25. marraskuuta. pme recordsin julkaiseman albumin henkilökohtaiseen sävyyn kerrottujen tarinoiden aiheet ulottuvat kiitollisuudesta kusipäisyyteen ja esittelevät haavoittuvan artistin. “levyn teema on menestys. meidän yhteiskunnassa toistuu narratiivi, jossa ammatillinen menestys on synonyymi onnellisuudelle. niin mäkin opin ajattelemaan. menestystä jahdataan ja jos sitä sitten lopulta saadaan niin ollaan pettyneitä, kun ei se ulkoinen hyväksyntä tai taloudellinen menestys ratkonutkaan meidän ongelmia ja se sama levottomuus on edelleen läsnä.” salminen kuvailee kokonaisuutta. albumilta julkaistiin maistiaisena single 'bensaa', josta klangi kirjoitti: “kappale on helposti samaistuttava ja päkä tuntuu jatkavan sopivissa määrin siitä, mihin gaselleissa jäi.” levyn tuotannot teki dj arsi (loost koos) ja vastaavana tuottaja toimi visa mäkinen (mm. aivovuoto). “halusin levystä ajattoman kuuloisen ja oon fiilannu arsin tekosia sen saralla teinistä asti, niin kysyin sitä mukaan.” dj arsin asuessa lontoossa, studioon apua soitettiin vanhalta tutulta visa mäkiseltä. “lopulta visan rooli kasvoi huomattavasti äänittämistä isommaksi ja se sparras arsia biiteissä ja mua räpeissä.” päkä eli pekka salminen on muusikko, kirjailija ja yksi kolmesta suuren yleisön suosioon nousseen gasellit-yhtyeen mc:stä. emma gaalassa vuoden yhtye ja vuoden rap/r&b -kategorioissa palkittu gasellit on vuonna 2008 helsingin oulunkylässä perustettu rap-yhtye. musiikin ohella salminen on kirjoittanut yhtyeensä tarinaa läpi käyvän elämäkerrallisen teoksen gasellit: matka (2021), sekä yhtyetoverinsa hätä-miikan kanssa graffitia maalavista ystävyksistä kertovan romaanin sä maksat (2017).

Pekka Nisu

pekka nisu pekka nisu esittää sydänmaarockia. musiikissa yhdistyvät persoonallisella tavalla countryvaikutteinen rock ja tarinat, jotka sijoittuvat suomalaisen maaseudun peltomaisemiin ja pikkukaupunkeihin. uusi albumi lauhanmaa on koskettava ja kirkas kuvaus maaseudun nykytilasta. levyn tarinoissa yksityisestä kokemuksesta tulee yhteinen. pekka nisu tunnetaan vuonna 2020 lopettaneen pimeys-yhtyeen laulaja-kitaristina ja yhtyeen lukuisien klassikoiden kirjoittajana. tuleva albumi on nisun kolmas soololevy ja jatkumoa papillon (2021) ja kaiken täytyy mennä (2022) -albumeille. nisun energisen ja sielukkaan yhtyeen esiintymiset ovat kohottavia ja vapauttavia. bändissä soittavat jukkis virtanen (basso), axel virkkunen (kitara), julius sihvonen (koskettimet) ja ville hatanpää (rummut).

PESSO

pesso 33:n albumin diilin sony musicin kanssa solminut räppäri-tuottaja pesso julkaisi kolmannen albuminsa, '33', 3.3.2022. poikabändimusiikista sekä 2000-luvun alun hiphopista ja r&b:stä inspiroitunut albumi palkittiin emma gaalassa arvostetulla kriitikoiden valinta -pystillä ja mm. rumba hehkutti albumin post-disney-maailmaa palkitsevan yllätykselliseksi. '33' sisältää mm. singlet 'mill10n' ft. jeremie, '1-800-homealone' ft. dj ibusal ja 'no scrubs' ft. f. numeroihin mieltynyt pesso säveltää, sanoittaa, sovittaa ja tuottaa musiikkiaan itse. artisti on tehnyt aiemmin musiikkia myös muille artisteille ja ollut mukana tuottamassa esimerkiksi pyhimyksen albumia. tuotteliaalta artistilta on lupa odottaa uutta musiikkia varsin pian. haastattelupyynnöt: sony music finland / anniina antti-roiko anniina.antti-roiko@sonymusic.com

Pyhimys

pyhimys pyhimys on tällä hetkellä määrittelemättömän mittaisella keikkatauolla. ***** suomen suosituimpiin artisteihin lukeutuva pyhimys on pitkän linjan räppäri, joka tunnetaan oivaltavista, moniulotteisista ja ajatuksia herättävistä lyriikoistaan. vuoden 2019 emma gaalassa peräti kuusi emmaa-patsasta kahminut pyhimys nousi jättisuosioon viimeistään vuoden 2018 tapa poika -albumillaan. mm. vuoden kuunnelluimman kappaleen "jättiläinen" sisältänyttä levyä seurasi vuonna 2019 matti mikkolan johtaman saimaa-yhtyeen kanssa tehty yhteisalbumi "olisinpa täällä". pyhimyksen viimeisin pitkäsoitto, mikko, ilmestyi tammikuussa 2020. artisti jäi määrittelemättömän mittaiselle keikkatauolla uraansa läpileikkaavan pyhimys isona -konsertin jälkeen, joka nähtiin loppuunmyydyssä helsingin jäähallissa 10. syyskuuta 2022. pyhimys tunnetaan myös teflon brothersin ja edesmenneen ruger hauer-yhtyeen jäsenenä.

Raappana

raappana raappana on pitkän linjan artisti, joka on omalla musiikillaan tuonut kesän suomeen vuodenajasta riippumatta jo vuodesta 2007. hän on julkaissut yhden mixtapen ja neljä studioalbumia, joista viimeisin “ennen aamunkoittoo” julkaistiin suomen musiikilla vuonna 2015. maamme menestyksekkäimpiin reggae-artisteihin lukeutuva raappana on sittemmin vaihtanut levy-yhtiötä ja on nykyään sainattu etenee recordsin talliin. parhaillaan uutta albumia valmistelevan artistin tuorein single "iäisyys" ilmestyi alkuvuodesta 2022. laajan tuotannon seasta kirkkaimmiksi hiteiksi ovat nousseet kappaleet “maasta maahan”, “kauas pois” sekä “chilii”, jolla vierailee sini yasemin. megahitti ”chilii” oli yksi kesän 2016 stiimatuimmista kotimaisista kappaleista. oman tuotantonsa lisäksi raappana on tehnyt musiikkia muiden maamme eturivin artistien kanssa ja vieraillut mm. jvg:n, asan, jukka-pojan sekä nopsajalan kappaleilla.

Rebekka Holi

rebekka holi rebekka holi on helsingistä kotoisin oleva artisti ja lauluntekijä, jonka musiikki on oivaltava sekoitus rokkia ja indiepoppia. musiikkia läpi elämänsä säveltänyt artisti on suorasukainen sanoittaja, joka kertoo kappaleissaan oman elämänsä kokemuksista ja koukeroista. syvällä oman taiteensa parissa viihtyvä rebekka holi on kokonaisvaltainen artisti, joka luo omaa taiteellista maailmansa pala kerrallaan. kappaleet ovat holin sanoittamia sekä säveltämiä. artisti on myös itse tehnyt kansitaiteensa. vahvan livepresenssin omaava artisti valmistelee juuri tulevaa albumiaan, jonka on määrä tulla julkaistuksi alkuvuodesta 2024. albumin julkaisun yhteydessä julkaistaan musiikkivideo, jonka on ohjannut ida-maria olva. albumita on toistaiseksi julkaistu kolme singleä: “huoleton”, “viisas nuori mies” sekä “minä ja amalia”. seuraava single, “mitä sinulle kuuluu?” julkaistaan 17.11. kuva: aleksi jaakola

Saimaa

saimaa matti mikkolan luotsaama saimaa on erityislaatuinen yhtye, joka jatkuvan sutkutuksen ja hutkutuksen ajamana kurkottaa kohti loputonta soittoeuforiaa. huippumuusikoista koostuvan kollektiivin seikkailu musiikin parissa on vapautunutta, grandiöösiä ja ihanan rajoittamatonta. pepe willbergin ja pyhimyksen solistoimien platinalevyjen, ylen urheilu-suomi-scoren ja arvostelumenestykseksi nousseen cover-levyn kautta yhtye on synnyttänyt hallitun progen, classic rockin, funkyn viihdemusan sekä klasarin superpyörteen, jonka sävyissä soi suomi-iskelmän kaiho. 60- ja 70-lukujen soundeista ja estetiikasta häpeilemättömästi ammentava saimaa onkin ylväimmillään nimenomaan livenä, lukuisten huippumuusikoiden uppoutuessa hekumalliseen yhteissoittoon ja vuorojamitukseen, jota hallitsevat yltäkylläiset telepaattiset voimat. elävä todiste tästä on vuonna 2020 julkaistu tuplalivealbumi ”loputon sutkutus vol 1.” yhtyeen pääasialliset säveltäjät matti mikkola ja eppu kosonen ovat suomalaisen musiikkikentän mestarikokkeja, jotka ovat tehtailleet hittejä niin jvg:lle, vesa-matti loirille, paula vesalalle, kaija koolle, juha tapiolle kuin lauri tähkällekin. saimaan keittiössä operoidaan kuitenkin kaukana pop-musiikin laeista ja raameista. on kuin pääsisi nauttimaan mestarikokkien herkkuluomuksista heidän vapaa-ajallaan. huikea ammattitaito, kokemus ja tekemisen riemu luovat villin, värikkään ja yllätyksellisen kokemuksen, joka ei hevillä unohdu.

Scandinavian Music Group

scandinavian music group rakastettu scandinavian music group on ihastuttanut kuulijoita omaäänisellä musiikillaan jo kaksikymmentä vuotta. yhdeksän studioalbumia julkaissut yhtye ammentaa voimansa elämänmittaisista ystävyyssuhteista ja yhteisestä halusta luoda aina jotain uutta. lopputuloksena on ollut pitkä ura, jonka aikana smg on kulkenut viileän kitararockin kautta folk-lauluihin ja jatkanut sitten eleganttiin taidepoppiin. yhtyeen musiikin ytimessä ovat kuitenkin aina pysyneet kitaristi joel melasniemen melodiat ja solisti terhi kokkosen sanoitukset, joista kuulija ei voi erehtyä. smg:n tuorein albumi "ikuinen ystävä" ilmestyi elokuussa 2022. ”ikuinen ystävä on neljän vuoden työn ja neljännesvuosisadan ystävyyden tulos. pitkän julkaisutauon aikana levy eli odotuksissamme monenmuotoisena, mutta lopulta jäljelle jäi kaiken turhan karsimisen jälkeen lämpö. sanoitusten ytimessä on kokemus yhteydestä toisiin”, yhtye kertoo. levyn tematiikka vei yhtyeen vaihteeksi monta askelta kohti akustisempaa ilmaisua. valmiiden pop-rakenteiden sijaan monet levyn kappaleet seuraavat unenomaisempia siirtymiä. ikuinen ystävä -albumi on yhtyeen albumitrilogian viimeinen osa. trilogian kaksi ensimmäistä osaa ovat levyt terminal 2 (2014) ja baabel (2015). livenä scandinavian music group on totuttu näkemään seitsemänhenkisenä orkesterina, jonka esiintymiset keräävät faneja yhteen vuodesta toiseen. keikoilla ison bändin taidokas soitto yhdistyy terhi ja pauliina kokkosen kuulaaseen stemmalauluun ja kunnianhimoiset pop-sovitukset lyövät kättä herkkien folk-balladien kanssa. uuden albumin myötä smg lähtee tutun kokoonpanon lisäksi keikoille myös triona. luvassa on siis suurten pop-elämysten lisäksi intiimejä trio-keikkoja, joilla terhi kokkosen ja joel melasniemen kanssa vaikuttaa yhtyeessä yleensä rumpuja soittava antti lehtinen. live-kokoonpanot: terhi kokkonen - laulu pauliina kokkonen - laulu joel melasniemi - kitara ja koskettimet antti lehtinen - rummut miikka paatelainen - kitara ja pedal steel oskari halsti - basso miika pylkkänen - koskettimet jukka nykänen - miksaus smg trio: terhi kokkonen - laulu joel melasniemi - kitara antti lehtinen - koskettimet ja äänisuunnittelu jukka nykänen - miksaus valokuva: pietari purovaara haastattelupyynnöt: sony music finland / sami rikala sami.rikala@sonymusic.com

Seksikäs-Suklaa

seksikäs-suklaa seksikäs-suklaa on suomalainen artisti, mediapersoona ja todellinen viihdyttämisen moniottelija, joka tehtailee tiuhaan tahtiin niin hittibiisejä kuin hulvattomia somevideoitakin. seksikäs-suklaan ensimmäinen hitti, dosdelan kanssa julkaisu "niiku97" ilmestyi vuonna 2016. seksikäs-suklaan ja vg+:n samana vuonna julkaistu "bandida"  nousi puolestaan spotifyssa suomen kuunnelluimpien biisien joukkoon. bandida pysyi viikkotolkulla spotifyn suomen top 50 -listan kärkikahinoissa ja on streamannut jo yli 13 miljoonaa kertaa. seksikäs-suklaa tuorein single jano ilmestyi keväällä 2022. vappubängerillä ovat mukana myös dosdela sekä virolaisartistit gameboy tetris ja põhja-korea. seksikäs-suklaalta luonnistuvat livekeikkojen lisäksi myös juontokeikat tai suuremmatkin showcaset.

Senya

senya rap-/r'n'b-artisti senya voimaannuttaa kuulijoitaan musiikillaan, joka huokuu itsevarmuutta ja “main character” energiaa. ylex:n läpimurtolistallekin noussut artisti on tehnyt yhteistyötä monien huipputuottajien kuten md$:n, danitellon sekä fractious frankin kanssa. senyan debyyttialbumi vastaukset julkaistiin viime vuonna. artisti työstää parhaillaan toista albumiaan, jolta on saatu esimakua kolmen sinkun verran. tuorein single 'varaa' ilmestyi marraskuussa 2023. tänä vuonna artistia on kuultu omien kappaleiden lisäksi feattaamassa kikin sokerii, evelinan ei paineita, maxinin tÄÄ ilta sekä hassan maikalin ketä me huijataan -kappaleilla. haastattelupyynnöt: sony music finland / anniina antti-roiko anniina.antti-roiko@sonymusic.com

Sexmane

sexmane sexmane eli max sene nousi vuoden 2022 aikana yhdeksi suomen kuunnelluimmaksi artistiksi. nousujohteiseen vuoteen mahtuivat niin neljä emma-ehdokkuutta, platinaa striimanneita singlejä, spotifyn top1 kuin yli 20 peräkkäistä loppuunmyytyä live-keikkaa. vuosi 2023 on jatkunut samoissa merkeissä. tammikuussa ilmestynyt sextape ii -albumi nousi ilmestymisviikollaan paitsi suomen listaykköseksi, myös spotifyn 5. kuunnelluimmaksi uudeksi albumiksi koko maailmassa.  helmikuussa sexmane voitti emma gaalan yleisöäänestyksen aivan ylivoimaisella äänivyöryllä. ”sextape ii on tosi rap-painotteinen albumi. mukana on melankoliaa, mutta siinä kuuluu myös että tänä vuonna on tapahtunut paljon hyviä asioita ja saavutuksia.” – sexmane. useiden mielenkiintoisten fiittaavien artistien lisäksi albumilla kuullaan Äärirajoille ii, joka on sexmanen uudelleenversiointi cheekin kappaleesta Äärirajoille. sexmane kirjoitti kappaleesta omannäköisen versionsa ja lopputulos kuullaan sextape ii -albumilla. vuonna 2019 julkaistu sextape -debyyttialbumi pysytteli suomen virallisella albumilistalla yli 100 viikkoa ja teki rap-artistista kiistatta yhden mielenkiintoisimmista uuden aallon artisteista. läpimurto tapahtui viimeistään 2022 julkaistulla väärinymmärretty-albumilla, joka nousi albumilistan sijalle 5 ja toi sexmanelle neljä emma-ehdokkuutta.  lavaenergiallaan vakuuttavan artistin livekeikat ovat muodostuneet ilmiöksi, joka vetää keikkapaikat täyteen ympäri suomen niin klubeilla kuin festareillakin. kuvat: lucas sene haastattelupyynnöt: sony music finland / anniina antti-roiko anniina.antti-roiko@sonymusic.com

SOFA

sofa sonja kuittisen ja fanni noroilan muodostama rap-duo sofa julkaisi tammikuussa 2023 uuden ep:n nimeltä lucky star. sofa on työstänyt luopumisen, eron, kuoleman, vihan ja lähdön teemoja käsittelevän ep:n yhdessä luottotuottajansa nori kinin kanssa. "ollaan työstetty syksyn 2022 aikana nori kinin kanssa ep, josta ollaan ylpeitä ja iloisia! meitä on inspiroinut luopumisen, erojen, kuoleman, vihan ja lähdön teemat. lucky star -ep kuulostaa meistä melankoliselta mutta silti voimakkaalta. menetyksiin ja luopumisiin kuuluu aina surua mutta myös muutosvoimaa, jossa on paljon energiaa. se on meistä kiehtovaa!", duo valottaa. ep:n biisien "et saa mua jäämään" sekä "lucky star" remix-versiot kuultiin myös jakob Öhrmanin ohjaamassa kolme sisarta viides näytös -esityksessä tampereen työväen teatterilla. biisien remix/teatterisovituksista vastaa kaiku studios-tuotantoyhtiössään sekä berliinissä että suomessa vaikuttava janne lounatvuori. tänä vuonna 10 vuotta täyttävä sofa on riemastuttanut yleisöä räppäämällä asioista, joista hiphop-kulttuurissa ei juuri ole ennen puhuttu. teatterikorkeakoulussa toisiinsa tutustuneen parivaljakko nousi yleisön tietoisuuteen ep-julkaisuillaan 'se on fakin aitoo' (2014) ja 'puolukoita' (2016). sofan debyyttialbumi ’bff’ ilmestyi helmikuussa 2020. pitelemättömästä live-energiastaan tunnettu duo nähtiin vuonna 2019 myös olennaisena osana tavastiankin loppuunmyynyttä d.r.e.a.m.g.i.r.l.s -rapshowta. kuvat: (c) kelmihelmi

Stepa

stepa pohjoisen suomiräpin ääneksikin tituleerattu stepa julkaisi heinäkuussa 2022 uusimman albuminsa siistii räppii. kymmenen kappaleen albumia siivittää kesäisen rennot tuotannot, johon stepa räppää hänelle ominaisella iloisen rennolla ja kekseliäällä tyylillään. albumilla korostuu kotikulmat, räppärin arki sekä positiivinen suhtautuminen elämään. artisti kuvailee tematiikkaa: "huolettomuus ja hauskanpito. minä haluan olla äijä, jolla on aina aikaa kavereille ja siisteille jutuille. välttelin sanoituksissa jakamasta viisauksia, filosofiaa tai mitään kunnollisia arvoja, joten tämä on jonkinlaista paskanjauhantaräppiä. soundillisesti tää on westcoastin gangstaräppiä tai san fransiscon peluriräppiä. tunnen olevani taas sodankylän too short." albumilta irrotetut singlet siistii räppii ft. are sekä elämän tarkoitus ft. arppa ovat antaneet esimakua tulevasta julkaisusta. albumin kappaleella päivä elämässä vierailee tuttu jyväskyläläinen gettomasa. kappaleelle julkaistaan musiikkivideo: "videosta löytyy lowridereita ja aurinkoa. ainoa näkyvä ero westcoast-videoihin on se, että palmupuut on meidän videoissa koivuja ja mäntyjä." levyn tuotanto on monipuolinen ja mielenkiintoinen ja siinä kiteytyy yhdessä tekemisen taika. kappaleet on äänitetty stepan omassa työhuoneessa ja hotellihuoneissa ympäri suomea. albumin tuotannolla kuullaan useita kotimaisia nimekkäitä tuottajia. tuotannon pääarkkitehdit ovat pianomies, ilari autio ja bommitommi. näiden lisäksi biittien takaa löytyy janne k, danny value ja gfb. myös dj polarsoul sekä ollimainen tekivät yhden yhteistuotannon kappaleelle stepa tekee mitä haluaa. ‘’kaikki noi tyypit on kovan luokan pelureita.’’ stepa luonnehtii. "minä olen stepa ja mulla on mielettömän hyvä meininki. kuuntelen hyvää musaa päivittäin, hengaan hyvien tyyppien kanssa päivittäin ja koitan saada ihmiset mun ympärillä tuntemaan itsensä hyviksi päivittäin. jaan propseja - saan propseja, se on vitun siistiä. minä olen hyvissä väleissä kaikkien kanssa", stepa kiteyttää. levy alkaa riimillä: "heikompia on pitää aina tukea ja sen jälkeen on hyvä chillata". riimi kuvaa stepan meininkiä hyvin: "aiempina vuosina olen puhunut altavastaajien puolesta, mutta nyt on hyvä chillata ja heittäytyä vapaalle. ei oo väärin nauttia elämästä ja pitää hauskaa." edellisinä vuosina rennot ja taidokkaat riimit ovat soljuneet albumi kerrallaan melodisempaan suuntaan artistin otettuaan kehitysaskelia myös laulajana. lämminhenkistä ja tiedostavaa otetta suosivan stepan riimit ovat täynnä hevosvoimaa ja korkeajännitteistä energiaa. nykypäivänä stepan musiikki puhuu yhä enemmän ajan- ja elämän arvokkuuden puolesta, unohtamatta voimista suurimpia: rauhaa ja rakkautta. vuonna 2008 julkaistu debyyttialbumi mc toi rap-artistin suuremman yleisön tietoisuuteen musiikkilehti rumban kutsuttua albumia suomiräpin uudeksi nollapisteeksi. pari vuotta myöhemmin julkaistu studioalbumi made in sodankylä käsittelee artistin suhdetta yhteiskuntaan, myönteisen ajattelutavan merkitystä ja itsetutkiskelua: aiheita, jotka ovat lähellä artistin sydäntä tänäkin päivänä. 2012 helsingin sanomat nosti aren kanssa tehdyn …ja naksuvat luupit -albumin vuoden parhaaksi kotimaiseksi räplevyksi. stepan kolmas sooloalbumi ultramagneettinen ylsi parhaimmillaan suomen virallisen albumilistan viidennelle sijalle, jonka jälkeen henget -albumi vei artistia yhä syvällisimpiin aiheisiin. unelmieni teatteri -niminen ep-trilogia (2019) puolestaan flirttaili iskelmämusiikin, hiphopin ja inderockin kanssa toimien prologina melodisemmalle tuotannolle. stepa on mahdollista buukata keikalle myös heimo ilman menneisyyttä -yhtyeensä kanssa.

The Holy

the holy lataa the holyn ajantasainen bioteksti ja kuvat täältä: https://drive.google.com/drive/folders/1vd-z20tw8tlmo8e5vnyrg1uiiuyxiyvl?usp=sharing

Yeboyah

yeboyah valovoimainen artisti ja suunnannäyttäjä yeboyah teki odotetun paluun uuden musiikin pariin maaliskuussa julkaistulla singlellä ”10x feat. slani”. nyt artisti on julkaissut ”yebo&” -ep:n, jonka jokaisella 5 biisillä on mukana vieraileva artisti. slanin lisäksi ep:llä vierailevat malu, madboiali, benzko ja yokune. ep:n kaikki kappaleet on tuottanut danitello. ”halusin tän tulevan ep:n myötä luoda tilaa yhteisölliselle tekemiselle. idea kollaboraatio-ep:stä on ollut mun mielessä jo useamman vuoden ja ajatus vaan jalostui kun reissasinulkomaillaviime vuonna. mun mielestä suomessa korostetaan tosi paljon yksin tekemistä tai sit jos tehdään yhteistyötä niin usein taustalla on hyötymistarkoitus. mä haluan kannustaa ihmisiä siihen suuntaan, että luodaan yhdessä ja opitaan toisiltamme. yhdessä luominen on monesti paljon haastavampaa koska jokainen tullaan eri paikoista, mutta yhdessä tekeminen on ainoa tapa miten voidaan mennä yhteiskuntana eteenpäin. halusin myös tehdä fiittivalinnat fiilis edellä ja ep:lle päätyi upean slanin lisäksi mukaan mun ystävä ja viime kesänkeikoilla tuplannut malu, inspiroivaa soundia tekevä madboiali, saksalaisartisti benzko, jonka tapasin ghanassa ja mun pikkuveli yokune ”, yeboyah kertoo. 10x-singlelle on julkaistu myös näyttävä musiikkivideo, joka on ensimmäinen yeboyahin kokonaan itse ohjaama video: ”oon ihan ekasta broflake-videosta asti ollut tosi hands-on ohjaamisessa ja videotuotannossa, mutta nyt tuntui oikealta ohjata kokonaan itse. videon avulla haluun nostaa esiin sen miten paljon ennakkoluulot vaikuttaa siihen miten me nähdään maailma. videon lopussa saattaa yllättyä, ettei kaikki ollutkaan niin miten aluksi luuli”, yeboyah kertoo. yeboyah on helsinkiläinen artisti, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tulevaisuuden suunnannäyttäjä, joka aloitti soolouransa vuonna 2017 broflake-singlellä. vuoden 2019 elovena ep ja vuonna 2021 julkaistu debyyttialbumi ”perhosefekti” toivat yeboyahille lukuisia emma-ehdokkuuksia ja artistin vaikuttava liveshow on nähty kaikilla isoimmilla festareilla. haastattelupyynnöt: sony music finland / tommi saarikoski tommi.saarikoski@sonymusic.com

Yona

yona laulaja-lauluntekijä yona on suomalaisen taidepopin supertähti. kameleonttimainen artisti on julkaissut 12-vuotisella urallaan yhteensä 8 studioalbumia, joista uusimman 'uni johon herään' (2021) yhdessä espoon kaupunginorkesterin tapiola sinfoniettan kanssa. koko kansalle yona tuli tunnetuksi yhtenä syksyn 2022 vain elämää -kauden yllätyksellisimmistä tähdistä. määrätietoisesti kuulijakuntaansa kasvattaneelle yonalle on myönnetty uransa varrella mm. arvostettu teosto-palkinto, kaksi emma-palkintoa sekä vuoden tapahtuma -palkinto loppuunmyydystä levynjulkaisukonsertistaan helsingin musiikkitalossa. artisti oli uudesta albumistaan ehdolla myös korkeatasoista luovaa ja esittävää säveltaidetta palkitsevan pohjoismaisen neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi. yonan musiikissa tyylilajit ja vuosikymmenet limittyvät persoonallisen ajattomalla tavalla. artistin energiset live-esiintymiset ovat tunnettuja heittäytymisestä, taidokkaasta soitosta ja laulusta, isoista tunteista sekä mukaansatempaavasta draaman kaaresta. ***** yona – laulu juho kanervo – sello antti kujanpää – koskettimet juhani grönroos – kitarat antti kivimäki – basso tuomas timonen – rummut jaakko peltonen – valot paavo malmberg – äänet

Yrjänä

yrjänä kesällä 2022 debyyttisinglensä ‘ruudun taa’ julkaissut yrjänä on noussut omintakeisilla visuaalisilla sinkuillaan nopeasti yhdeksi mielenkiintoisimmista uusista artisteista. todellisena monilahjakkuutena tunnettu taiteilija kirjoittaa, tuottaa, äänittää ja miksaa kappaleensa itse. maaliskuussa 2023 ilmestyneellä ‘sulle rakas’ -debyyttialbumilla kuullaan modernia r'n'b:tä, jossa poikkeuksellisen vetävän lauluflown välittämät rehelliset, vahvat tunteet yhdistyvät kansainvälisen tason soundimaailmaan. “tämä albumi on täynnä mun sielua ja sydäntä. se on mulle tosi rakas ja toivon et se on myös sulle rakas.” - yrjänä yrjänä tunnetaan soolomateriaalinsa lisäksi huippuluokan tuottajana, jonka kädenjälkeen ovat luottaneet mm. yeboyah, isaac sene, hassan maikal ja sexmane. artisti on lyhyen soolouransa aikana ehditty nähdä jo mm. flow festivalin, ruisrockin ja tavastian lavoilla.