Ritarikunta

Ritarikunnan tarina juontaa juurensa 1990-luvun lopulle, DJ/levykauppias Felix Manellin isännöimälle Funky Kitchen -klubille. Kun RK sitten julkisemmin alkoi, oli FK jo suljettu.

Suurelta osin ilmaiseksi verkossa jaettuna omakustanteena vuonna 2000 ilmestynyt CeedeeEepee yllätti tekijänsäkin keräämällä rutkasti kehuja niin maanalaisemmilta voimilta kuin virallisemmiltakin tahoilta. Tämän seurauksena Spinefarm -yhtiön alamerkki Ranka kiinnitti RK:n nopealla aikataululla. Ensimmäinen virallinen single (Mä en jaksa) nousi myyntilistan viiden kärkeen, ollen edelleenkin kaupallisesti menestynein yksittäinen Ritarikunta -biisi. Sittemmin matka jatkui Monsp Recordsille, joka julkaisi vuonna 2004 ilmestyneen Maton Alta -EP:n, sekä sitä seuranneet pitkäsoitot Kroonisesti Akuutti (2005) ja RK-Albumi (2010).

RK-Albumin tuotantovaiheessa selvisi, ettei Ritarikunta enää jatka yhteisenä yksikkönä. Jo edellisen levyn jälkeen tilanne oli epäselvä, mutta tuolloin ei missään vaiheessa ilmoitettu lopettamisesta. Vuonna 2010 niin kuitenkin tehtiin, ja sen jälkeen ryhmän jäsenet ovat keskittyneet niin omiin musiikkiprojekteihinsa, päivätöihinsä kuin siviilielämän monimuotoisiin koukeroihin.

Vuosien 2015-2016 taitteessa Chyde ja Lempi Joe, jotka olivat esiintyneet sekä toistensa levyillä että keikoilla pitkin matkaa, alkoivat tehdä edellisiä vuosia tiiviimmin yhteiseen projektiin tähtääviä demoja. Noin vuoden kestäneen kypsyttelyn aikana lähipiiristä tuli yhä useammin ehdotuksia Ritarikunnan kasaamiseksi taas kokonaisena mukaan. Ajatus muuttui käytännöksi, ja loppuvuodesta 2016 tehtiin jo demoja uutta RK-julkaisua varten.

Keikkajärjestäjät ja muut tahot ovat vuosia ihmetelleet, miksei Ritarikunta-nimeä olla käytetty, vaikka molemmat vokalistit ovat olleet yhdessä lavalla. Vastaus on helppo: Ritarikunta ei koskaan ole muodostunut vain kahdesta henkilöstä – vakioluku on ollut ennemminkin neljä. Kesällä 2017 ensi kertaa materialisoituneessa projektissa tekijöitä on kuusi, perusnelikon mukaan ovat liittyneet maan kovin hiphop-DJ Chuck Main, sekä studioengineer, äänittäjä/tuottaja Sattalite. Esiintymiskokoonpano vaihtelee tilaisuudesta riippuen kolmesta kuuteen henkilöön.

Julkaisurintamalla tapahtui oikeastaan jo vuoden 2017 alussa, kun Universalin alle aikanaan siirtyneen Ranka recordsin arkistoista onnistuttiin ensimmäistä kertaa ikinä kaivamaan ko. levymerkillä julkaistu materiaali digimuodossa tarjolle. Kesällä 2017 päästiin viimein kuulemaan yhtyeen uutta materiaalia “Oppimäärä” ja “Valmis” -sinkkujen myötä.